Warme voeten in aantocht

Het isolatiesysteem van TonZon dat in onze kruipruimte wordt aangebracht. Beeld TonZon
Het isolatiesysteem van TonZon dat in onze kruipruimte wordt aangebracht.Beeld TonZon

Het gaat er dan toch van komen: we krijgen isolatie onder de vloer van woonkamer, keuken en hal. Helaas pas over twee of drie maanden, want het bedrijf stikt in het werk.

Vincent Dekker

Beter slecht nieuws kun je eigenlijk niet bedenken. Moeten wachten op isolatie van je huis omdat het isolatiebedrijf het erg druk heeft...

Vorig jaar al was ik van plan om de vloer van vooral mijn woonkamer - de ruimte waar we verreweg het meeste vertoeven en die ook warm moet zijn (de slaapkamer mag immers lekker fris zijn) - te isoleren. Van diverse kanten was me TonZon aangeraden en ik had er al informatiemateriaal van besteld. Toen ik dat zag, dacht ik 'Oei, dit wordt een grote klus'. Daarop hebben we maar besloten om eerst de laatste restjes enkel glas te laten vervangen door HR+ (of is het al ++?) glas.
(Even terzijde voor Roeland: Je bent een zeer trouwe reageerder op mijn weblog, maar je leest mijn blogs kennelijk slecht. Hoe kun je anders beweren: 'Energiebesparing, niet echt belangrijk voor hem'. En, ja, ik heb veel met zonnepanelen. Maar heb ik echt niks met windmolens?)

Koude voeten
Dit jaar zijn we de koude voeten echt beu. Als ik de klus al opnieuw had willen uitstellen (nee), dan had mijn vrouw ingegrepen. We willen het gewoon behaaglijker maken. En dat moet volgens Paul Woudstra, de man die we het laten installeren (toch maar niet zelf doen...), ook echt lukken. Volgens hem is comfort voor veel kopers van vloerisolatie minstens zo belangrijk als de energiebesparing.

Die besparing gaat er echter ook van komen. Als het goed is scheelt het straks zo'n 20 procent in ons gasverbruik. Ik vraag me af of dat niet wat erg optimistisch is. Maar dat vroeg ik me ook af toen ik de muren van de woonkamer en keuken liet isoleren, en daar is toch echt een forse besparing mee gerealiseerd.

Elektrische auto
Het enige minpuntje bij de hele operatie is dat Paul en zijn compagnon het ontzettend druk hebben. Waarschijnlijk lukt het ze niet om onze vloer voor het eind van het jaar te behandelen.
Ik zou natuurlijk naar een ander bedrijf kunnen gaan zoeken, maar de kennismaking met Paul beviel heel goed. Hij woont in de gemeente Bergen (in Groet), dus lokale werkverschaffing en korte autoritten. En hij is niet alleen bij anderen bezig met energiebesparing, hij brengt het ook privé in de praktijk. Zo kwam hij voorrijden in een volledig elektrische Renault Kangoo. Actieradius tussen twee oplaadbeurten door een schamele 100 kilometer. Maar voor iemand die in de regio zijn werk heeft is dat meer dan genoeg, vindt hijzelf.

(Voor wie twijfelt: ik heb geen aandelen in TonZon, het bedrijf van Paul Woudstra en Renault. Ik ben gewoon vóór groene ontwikkelingen.)

Ook behoefte aan warme voeten of andere aangename isolatie-effecten? Volg dan ook wat er op Twitter gebeurt bij @VincentDekker4.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden