Warme cocon waarin liefde en eten in elkaars verlengde liggen

REMKE DE LANGE

De zevende hemel

Regie: Job Gosschalk

Met: Huub Stapel, Henriëtte Tol, Halina Reijn, Jan Kooijman, Ruben van der Meer, Noortje Herlaar.

****

Ze barsten spontaan in zingen uit, de familieleden Rossi in hun Amsterdamse restaurant De Zevende Hemel. Vader Max (Stapel), moeder Maria (Tol) zetten iedere avond de deuren open voor liefhebbers van hun Italiaanse keuken. 'In de zevende hemel komt het altijd weer op liefde neer', zingen ook hun dochter (Reijn) en haar man en chefkok (Van der Meer) mee. De soepele camera van Richard van Oosterhout draait gelukzalig mee in deze warme, romantische cocon waarin liefde en eten in elkaars verlengde liggen. Toch knarst en schuurt er van alles natuurlijk, zoals in iedere familie.

Castingdirector Job Gosschalk, die met zijn eerste speelfilm 'Alle tijd' al blijk gaf van een grote gevoeligheid voor liefdesbanden, brengt voor zijn muzikale ensemblefilm een fijn gezelschap acteurs bij elkaar. In allerlei combinaties geven ze met fraaie liedjes als 'Omarm me', 'Mijn hart kan dat niet aan' en 'Mag ik dan bij jou?' in woelige tijden uitdrukking aan angst, verliefdheid, eenzaamheid en hunkering. Mooi hoe Gosschalk laveert tussen lyriek, sentimentaliteit en nuchterheid. Terwijl Maria, die ongeneeslijk ziek blijkt te zijn, troost zoekt tussen kaarsjes in een kerk waar andere bezoekers met haar mee hummen, sjokken haar dochter en schoonzoon wat lusteloos door de groothandel: 'Is dit alles'? Musicus Huub van der Lubbe geeft als een soort stadstroubadour met zijn eigen geluid commentaar op het geheel.

'De zevende hemel' is een volgepakt melodrama dat vol melancholie en levensvreugde een ode brengt aan het Nederlandstalige lied.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden