Warme aardappelsalade met korianderdressing

De dressing steelt de show in deze salade: groen, gebonden als een mayonaise en zeer aromatisch. Maak de saus van tevoren en giet die dan over warme, in de schil gekookte aardappels (die je al dan niet pelt).

Om hem nog romiger te maken meng ik parten gekookt ei en blokjes avocado door de salade. Dunne ringen kort gemarineerde ui geven knapperigheid en pit.

Het is perfect als vegetarische maaltijdsalade, als je er bijvoorbeeld een groene salade, bladgroenten en eventueel grof volkorenbrood bij geeft.

Dit is een goede salade om mee te experimenteren. In plaats van aardappels kun je ook zoete aardappels of stevige groenten zoals broccoli, bloemkool, wortel, pastinaak en knolselderij gebruiken, of een combinatie van groenten. Het is ook lekker om reepjes uitgebakken spek, gerookte vis of kip of garnalen erdoor te mengen. Hoofdgerecht voor 4-5 personen:

Maak eerst de dressing (kan een dag tevoren): Pureer 3/4 deel van de koriander met bosui, citroensap, azijn, eierdooiers, mosterd, knoflook, suiker en wat zout en peper glad (in keukenmachine, blender of met de staafmixer). Voeg de olie in een dun straaltje toe en pureer kort tot een gebonden saus ontstaat. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Salade: Neem de dressing zonodig uit de koelkast. Kook de schoongeboende aardappels in water met wat zout gaar in de schil. Kook intussen de eieren hard, pel ze en snijd ze in 4 parten. Snijd de avocado in blokjes en druppel er wat citroensap over. Snijd de ui in heel dunne ringen en overgiet ze met de rest van het citroensap. Bestrooi met wat zout en laat de ui ca. 10 minuten intrekken.

Giet de warme aardappels af, snijd ze in niet te kleine stukken en doe ze in een kom. Schep 2/3 deel van de dressing erdoor (voeg zonodig meer dressing toe).

Giet de uien af. Schep voorzichtig de eieren, avocado, uiringen en rest van koriander door de aardappels.

Serveer de salade warm.

Ingrediëntenvoor de dressing: 1 bos koriander, fijngehakt, 2 bosuitjes, in ringen, 50 ml citroensap, 50 ml witte wijnazijn, 2 grote eierdooiers, 1 eetlepel Dijon-mosterd, 1 teentje knoflook, uitgeperst, een mespunt suiker, zout, versgemalen peper, 125 ml extra vierge olijfolievoor de salade: ca. 1 kg niet te grote vastkokende aardappels (liefst biologisch), 4 eieren, 1 grote, rijpe avocado, sap van 1 citroen, 1/2 kleine rode ui

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden