'Warm gevoel van Mooi Nederland'

Hoogleraar prijst initiatiefwet

Hoogleraar Frank Berendse is een van de meest invloedrijke denkers op het gebied van natuurbeheer. Als lid van de commissie-Van Ardenne adviseert hij volgende maand het kabinet over de herijking van het natuurbeleid.

Wat is uw eerste reactie op de initiatiefwet Mooi Nederland?
"Mijn eerste reactie is een gevoel, een warm gevoel, omdat dit stuk afstand neemt van de minimalistische benadering van toenmalig staatssecretaris Bleker. Die wilde in het natuurbeleid slechts de internationale verplichtingen nakomen en alleen de Natura 2000-gebieden beschermen. Omdat dat moest. Deze initiatiefwet ziet vooral de kansen voor natuur, zonder overigens de noodzakelijke hervormingen uit de weg te gaan. Want ook die zijn nodig."

U doelt op eenvoudiger wetgeving?
"Ja, ook in Mooi Nederland blijft de samenvoeging van drie wetten tot één Natuurwet overeind, en dat is nodig ook. Net als Bleker willen PvdA, Groenlinks en D66 af van allerlei lijstjes met beschermde soorten. Maar anders dan bij Bleker komen de drie partijen met een soort basisbescherming van alle in het wild levende planten en dieren. Dat geeft duidelijkheid in positieve zin."

Naast die passieve bescherming van soorten, spreken ze ook van actieve bescherming, door in hele gebieden te investeren. Dan komen de soorten vanzelf wel. U pleitte daar al voor.
"In de wetenschap kennen we de waarde van het optimaliseren van de omstandigheden binnen gebieden, waardoor de flora en fauna zichzelf herstellen. Maar binnen de politiek is deze gedachte volstrekt nieuw, en afgekeken van de succesvolle aanpak waarmee in een groot gebied de stikstofdepositie (verzuring, red.) door boeren wordt aangepakt. In die gedachte importeer je dus geen korhoenderen meer omdat deze dreigen uit te sterven, maar creëer je eerst gebieden die als leefgebied optimaal zijn."

Met de jacht als sport is het in dit plan gedaan.
"Voor mij is de plezierjacht geen groot item, maar het verbod is wel een duidelijke, vooral ethische keuze. Onder Bleker mocht zelfs op de smient geschoten worden. Daar maken deze partijen rigoureus een einde aan. Alleen bij aantoonbare schade volgt afschot. Dat jachtverbod kan de natuur ten goede komen. In natuurparken in de Verenigde Staten is na zo'n verbod het wild beter zichtbaar geworden."

In Mooi Nederland wordt de natuur in tweeën gedeeld, in top-natuur en 'mooie' natuur. Kan dat zomaar?
"Jazeker, en het is verstandig. De top-natuur als de Wadden en de Veluwe is internationaal beschermd en staat niet ter discussie. 'Mooie' natuur is van de mensen, het landschap waar we doorheen fietsen en wandelen. Juist die onbeschermde natuur staat onder druk. Het beheer komt als het aan de drie partijen ligt bij de provincies. Op die schaal ontstaat ruimte voor beheer-op-maat, met plaatselijke samenwerking op het gebied van recreatie, gezondheidszorg en waterveiligheid. De bevolking beseft zelf wat de natuur voor de eigen streek kan betekenen. Zo ontstaat draagvlak voor beleid dat niet door Den Haag wordt opgelegd, maar ter plekke bedacht."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden