Weblog
Warm dankzij 30 miljoen bolletjes
Sinds 24 uur zitten we er veel warmer bij. De spouwmuur van onze woonkamer en keuken is gevuld met, ik gok, ruim 30 miljoen witte bolletjes. Scheelt volgens het isolatiebedrijf 600 kubieke meter gas per jaar.
Zoals ik eerder liet weten ging ik na de aanschaf van zonnepanelen maar eens kijken wat ik aan de grootste kostenpost bij energie: ons gasverbruik, kon doen. Het werd geen zonneboiler, maar isolatie van spouwmuren.
Door de manier waarop ons huis in elkaar steekt, met deels een houten in plaats van stenen buitenmuur, en het feit dat we vooral in de woonkamer en (open) keuken verblijven, kwamen alleen de muren van die twee ruimten in aanmerking. Ondanks veel ramen (met hr++-glas uiteraard) was er toch nog 60 vierkante meter aan spouwmuur met zogeheten iso-parels van 5 millimeter doorsnee elk te vullen.
Dat bleek een ochtendje werk. Waarna me een rekening van 1150 euro in de hand werd gestopt. Als de berekening klopt dat je per vierkante meter geïsoleerde spouwmuur 10 kubieke meter gas per jaar bespaart, zijn die 1150 euro méér dan goed besteed. Ga maar na: 60 keer 10 kuub, is 600 kuub gas, à pakweg 60 cent per kuub is 360 euro besparing per jaar. In nog geen 4 jaar heb ik deze maatregel dan terugverdiend.
Eigenlijk zou het nog sneller kunnen gaan. Want die 10 kuub per vierkante meter is gebaseerd op een spouw (afstand tussen binnen- en buitenmuur) van 6 centimeter. Maar mijn spouw is 7 centimeter. En elke centimeter extra levert pakweg 10 tot 15 procent meer isolatie.
Ik ga zelf voorlopig maar uit van 400 kubieke meter minder gas per jaar. Is een besparing van 250 euro, en een terugverdientijd van vijf jaar. Dat zou al héél mooi zijn, toch?
Combineer het met de stroom uit mijn zonnepanelen die me per jaar ruim 600 euro bespaart, en ik ga al richting de duizend euro per jaar minder op mijn energierekening...
Reactie op reacties: (tot en met 11-11-11)
@Jef Crets: Zoals Jan Workum al stelt, worden de bolletjes in de muur gespoten samen met een vloeibare lijm. Da's niet omdat er misschien een boom op een huis kan vallen, maar om te voorkomen dat de bolletjes na een paar jaar 'inklinken' en er gaten in de isoalatielaag ontstaan. Ook voorkom je zo dat bijvoorbeeld bij een raparatie van een kozijn er plotseling duizenden bolletjes uit de muur rollen.
@nielstn: Ik heb me laten adviseren door een kennis die energie-adviseur is. Die zei me dat spouwmuurisolatie heel zinvol zou zijn en raadde me aan om voor de versie van Isotechniek te kiezen. Of de bolletjes een extra coating hebben, weet ik niet. Zie daarvoor de website over de iso-parels.
undefined