Warenhuizen onderzoeken budget-cd's op fouten

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - De warenhuizen V & D en de Bijenkorf gaan onderzoeken of zij klassieke cd's in hun assortiment hebben met onjuiste informatie over opnametechnieken, niet kloppende opname-data of gefingeerde namen. De keten Free Record Shop, voelt niets voor zo'n onderzoek.

Mogelijk staan op de zogenoemde budget-cd's, die minder dan een tientje kosten, onjuiste gegevens. Op de hoesjes of de schijfjes kan bijvoorbeeld zijn aangegeven dat de muziek digitaal is opgenomen, hoewel dat met de oude technieken is gebeurd. Ook zouden namen van uitvoerende musici verzonnen zijn. Zo is een cd in de handel van het onbekende pianotalent Martha Bergerich, een naam die verdacht veel lijkt op die van de bekende pianiste Martha Argerich.

Volgens commercieel directeur Juan da Silva van Free Record Shop zijn dergelijke gegevens moeilijk controleerbaar. Zolang de consument geen klachten heeft, vindt hij het niet nodig stappen te zetten. “We hebben binnen een jaar ruim een miljoen exemplaren van het label Point Classics verkocht en geen enkele klant heeft een cd uit deze serie teruggebracht. De consument verwacht natuurlijk ook geen topkwaliteit wanneer hij een cd-tje van f 4,95 koopt.”

De Bijenkorf daarentegen wil geen cd's verkopen 'waar onzin op staat', meldt een woordvoerster. Het warenhuis gaat onderzoeken hoeveel nog over is van de uit honderd delen bestaande 'Symphony Series' van het label Disky. De Bijenkorf had deze reeks onlangs in de uitverkoop: 24 cd's voor f 99,-. Mochten de gegevens niet kloppen, dan haalt het warenhuis de restanten uit de bakken.

Volgens de woordvoerster vormt 'Symphony Series' nog geen procent van de totale cd-collectie van de Bijenkorf. “We hadden deze serie omdat ze, vanwege de prijs, klanten zou kunnen interesseren voor klassieke muziek.”

V & D gaat na of twintig cd's uit de serie 'Classical Gallery' verdacht zijn. Is dat het geval, dan zal het warenhuis bij leverancier Blaricum Music Company aandringen op correctie. Volgens een woordvoerder van V & D is de verkoop van 'Classical Gallery' erg succesvol. “Maar getallen zult u van mij niet horen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden