Warenhuis in Seoul stort in: 34 doden

SEOUL (AP, AFP, Reuter) - In de Zuidkoreaanse hoofdstad Seoul zijn gisteren zeker 34 mensen om het leven gekomen toen een luxe warenhuis instortte. Er vielen minstens 700 gewonden. De hele dag waren er al aanwijzingen dat het gebouw op instorten stond, maar de directie besloot niet te ontruimen.

De oorzaak is nog onduidelijk. Aanvankelijke berichten duidden op een gas-explosie, maar deskundigen twijfelen daar inmiddels aan. Zo'n ontploffing zou volgens hen een veel grotere brand tot gevolg hebben gehad.

De burgemeester van Seoul, Choi Byung-yol, zei dat de oorzaak van de instorting waarschijnlijk de gammele constructie van het gebouw was. Het vijf verdiepingen hoge warenhuis was pas acht jaar oud, maar zou wegens eerdere scheuren al vaker veiligheidsinspecteurs op bezoek hebben gehad.

Getuigen beschreven dat het gebouw van bovenaf instortte, als een kaartenhuis, en dat ze pas daarna een gaslucht roken. Werknemers zeiden kort voor de instorting om zes uur 's avonds uur opdracht te hebben gekregen het gebouw te verlaten. De eigenaar van een restaurant op de bovenste verdieping zei dat de vloer en het plafond al de hele dag afbrokkelden. Een functionaris van het warenhuis was twee keer komen kijken, maar had geen reden gezien het gebouw te sluiten. De directeur van het warenhuis had volgens de politie om twee uur 's middags een spoedberaad belegd, maar besloot eveneens het warenhuis open te houden.

Het Sampoong warenhuis staat in het zuiden van Seoul, in het luxueuze en dichtbevolkte district Kangnam. In het warenhuis, dat bestond uit 556 zelfstandige winkels, werkten alleen al 700 mensen. Op het moment van instorten was het warenhuis druk bezocht. De meeste slachtoffers zouden vrouwen zijn: jonge verkoopsters en huisvrouwen die winkelden op de voedselafdeling in de kelder, waar bederfelijke waar aan het eind van de middag wordt afgeprijsd. Na het ongeluk werden onafgebroken gewonden, bewusteloos of schreeuwend van pijn, uit het puin gehaald. Velen werden per helikopter naar ziekenhuizen gebracht, omdat ambulances door het drukke verkeer niet snel genoeg ter plekke konden zijn.

Zuid-Korea is de afgelopen maanden herhaaldelijk getroffen door rampen. In april kwamen in Taegu meer dan honderd mensen om het leven toen een gasontploffing grote schade aanrichtte aan een metrobouwput. Vorig jaar oktober stierven in Seoul 32 mensen toen tijdens spitsuur een gedeelte van een brug instortte.

De regering van Kim Young-sam gaf een verklaring uit waarin stond dat degenen die de verantwoordelijkheid voor de ramp dragen zwaar gestraft zullen worden. Het lijdt geen twijfel dat de regering, die deze week bij lokale verkiezingen een nederlaag leed, door de ramp verder onder druk zal komen te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden