Warenautoriteit weert giftige mossel uit Oosterschelde
In mosselen en oesters uit de Oosterschelde is de giftige stof tetrodotoxine aangetroffen, maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag bekend.
In overleg met het ministerie van volksgezondheid is besloten ze niet in de handel te laten brengen. Het gaat om een voorzorgsmaatregel met het oog op de volksgezondheid, aldus de NVWA.
Mosselen en oesters uit de nabijgelegen gebieden moeten worden getest voordat ze in de handel worden gebracht. Particuliere vissers en recreanten krijgen het advies voorlopig geen mosselen of oesters te rapen uit de gebieden rond Yerseke, Ouwerkerk, Stavenisse en Sint-Annaland.
De NVWA benadrukt dat consumenten zich geen zorgen hoeven te maken. "Oesters en mosselen in de winkel zijn veilig, ze worden getest voor ze in de handel komen."
De start van het mosselseizoen, komende woensdag, gaat wel gewoon door, liet het Nederlands Mosselbureau zaterdag weten. Volgens het bureau worden in het betreffende gebied, de Oosterschelde Oost en Noord, weinig tot geen mosselen gekweekt. Er liggen wel zogeheten 'natte pakhuizen' waar mosselen en oesters worden opgeslagen. Die worden eerst getest voordat ze in de handel komen.
Tetrodotoxine is een gif dat veel in de natuur voorkomt. Vissen ( de kogelvis bijvoorbeeld) en amfibieën gebruiken het als verdedigingsmiddel. Het leek meer een gif van de (sub)tropen, maar vorig jaar werd het in het Verenigd Koninkrijk en in Griekenland aangetroffen in schelpdieren. Sindsdien wordt ook in Nederland op dit gif gecontroleerd.
Nu is het voor het eerst bij twee monsters geconstateerd. De herkomst is niet duidelijk; wellicht zijn algen of bacteriën de bron. De detectiegrens ligt bij 20 microgram per kilo mosselen. Eén monster bevatte 250 microgram per kilo. Een portie van 400 gram zou een volwassene al behoorlijk ziek maken.
undefined