Waren we lang in levensgevaar?

Bewoners en gebruikers van het Bos en Lommerplein in Amsterdam moesten gisteren op stel en sprong woning en werk verlaten. De scheur in de onderliggende garage blijkt gevaar op te leveren.

Bedrijfsleider Arthur Bertijn van de Kentucky Fried Chicken is koortsachtig aan het bellen. Zojuist heeft de politie hem verteld dat zijn filiaal moet sluiten en voorlopig niet meer zal opengaan. Kunnen zijn medewerkers intussen ergens anders aan de slag? En hijzelf?

Zoals iedereen is ook Bertijn overdonderd door de situatie: was er gisteren nog niets aan de hand, vandaag staan er tientallen politieauto’s, ambulances en wit-gele linten rond het plein. ,,Het schijnt wel een poos te kunnen duren voor ze het hebben opgelost”, zegt hij.

Een jongeman rent op blote voeten naar buiten, in zijn hand een vuilniszak met kleren. Een Turkse familie – twee zussen met drie kinderen – zoekt verward naar de opvangplek in het gebouw van de woningbouwvereniging. Een jongedame wacht, een vissenkom in haar handen, op een tante die koffers pakt. Een 59-jarige vader uit Zaandam brengt vier koffers naar zijn zoon en aanstaande schoondochter. ,,Ze willen zo snel mogelijk weg.”

,,We mogen van de gemeente in een hotel, maar iedereen regelt het liefst zijn familie om te logeren”, zegt Tanja Jalinsing, administratief medewerkster op een mbo-school. Ze had juist vandaag een bedrijfsuitje. Het was beregezellig. Tot aan het eind van de middag haar echtgenoot belde, of ze als de wiedeweerga naar huis wilde komen. Hun huis staat op instorten. ,,Hij had iemand aan de deur gehad die zei dat we voor twaalf uur vannacht ons huis uit moesten. Ik heb snel spullen ingepakt, wat dingen voor mezelf en de belangrijkste dingen voor de baby.”

De 29-jarige Jalinsing en haar man kochten hun appartement twee jaar geleden, toen het project met winkels en nieuwbouw aan het Bos en Lommerplein net was geopend. Het was een succes. Niet alleen yuppen, maar veel jonge stellen zoals zijzelf – tweede generatie allochtoon, vaak opgegroeid en gehecht in de buurt – kochten net als zij een woning aan het plein. Anderhalf jaar geleden raakte Jalinsing zwanger. Het toeval wilde dat ze precies op het punt stond om te gaan bevallen toen haar woning de vorige keer werd ontruimd – toen de scheur was ontdekt in de garage onder het plein voor hun huis. ,,We zeiden toen meteen al: er zitten hier ook scheuren in de muren. Maar al diezelfde dag konden we terug naar huis, want er was niets aan de hand. Later die maand werd een lijvig rapport gepresenteerd: de scheuren in de woningen waren ongevaarlijk. Nu zijn diezelfde scheuren reden om ons de komende weken in een hotel te laten wonen. Misschien waren we al die tijd wel in levensgevaar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden