Wapenveld bergt Britse bommenwerper na 71 jaar

Een Halifax bommenwerper. Beeld wikimedia commons
Een Halifax bommenwerper.Beeld wikimedia commons

Bij molen de Vlijt in Wapenveld (gemeente Heerde) is een gespecialiseerd bedrijf woensdag begonnen met de berging van een Halifax-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Het Britse toestel stortte in april 1943 neer op de oever van het Apeldoorns Kanaal.

De berging van het toestel is noodzakelijk geworden omdat het kanaal binnenkort wordt uitgebaggerd. Het terrein waar de bommenwerper ligt is afgezet met hekken, aangezien er nog niet-ontplofte bommen aan boord van het toestel kunnen zijn. De Halifax was onderweg terug naar Engeland. Volgens bergingsofficier Arie Kappert van Defensie is het mogelijk dat 71 jaar geleden niet alle bommen boven Duitsland zijn afgeworpen.

Lichaamsresten
De zeven bemanningsleden van het toestel kwamen om toen de bommenwerper op 3 april 1943 werd neergeschoten. Drie bemanningsleden werden direct na de crash door de Duitsers geborgen, twee weken later werd in het Apeldoorns Kanaal nog een lichaam gevonden. Van de overige drie bemanningsleden kunnen nog resten in het toestel zitten.

In Nederland zijn nog zo'n 1000 vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog niet geborgen. Dat gebeurt nu alleen nog op verzoek van nabestaanden of uit oogpunt van veiligheid.

De berging in Heerde is naar verwachting op 26 september klaar. Op zaterdag 20 september is er een open dag voor belangstellenden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden