Wapenstilstand Syrië wankelt

Rebellen Al-Nusra juist in de aanval tijdens staakt-het-vuren

Het staakt-het-vuren in Syrië is vannacht ingegaan, maar de jihadisten zijn niet van plan zich daar iets van aan te trekken. De Syrische tak van Al-Qaida, Al-Nusra, roept zelfs op om meer geweld te gebruiken tegen het regeringsleger van president Assad. Volgens de leider van Al-Nusra, Abu Mohamad al-Golani, is de wapenstilstand een complot. Het zou enkel bedoeld zijn om de huidige president Assad langer in het zadel te houden.

De VS en Rusland spraken begin deze week af de bombardementen voorlopig te staken om zo burgers te hulp te schieten en een eventueel vredesproces voort te zetten. De vredesgesprekken zouden op 7 maart doorgang moeten vinden. De Syrische president Assad schaart zich achter het bestand, net als zo'n honderd Syrische rebellenfacties die de oppositie vormen. Overigens gaan de bombardementen op IS en Al-Nusra tijdens de wapenstilstand door.

De Turkse president Erdogan twijfelt aan de houdbaarheid van het bestand. Want, zo benadrukte de president gisteren, vier uur voor het ingaan van het staakt-het-vuren werd er harder gevochten dan ooit. Russische straaljagers vuurden gisteren bommen af op een buitenwijk van Damascus waar rebellen zich schuilhouden. Ook werd er hard gevochten in de buurt van Homs en ten westen van Aleppo. De Amerikaanse president Obama benadrukte dat het succes van de wapenstilstand afhangt van alle betrokken partijen. Hij doelde expliciet op de Syrische overheid en Rusland. "De komende dagen zijn beslissend, de wereld kijkt toe."

Ook voor de Russische president Poetin is het van belang dat dit staakt-het-vuren een succes wordt. Op het wereldtoneel kan hij zich dan profileren als de vredesstichter. Maar het bestand is wankel, zeker omdat de gevechten tegen de terroristen gewoon doorgaan. Daar zit het probleem, want de definitie van dat woord wordt door de Russen en Amerikanen anders geïnterpreteerd. De Amerikanen beschuldigen de Russen ervan ook 'gematigde' rebellen aan te vallen. Onzin, meent Poetin. Gisteren herhaalde hij wat hij al zo vaak heeft gezegd: "Ik hoop dat onze Amerikaanse partners ervan doordrongen zijn dat er naast IS ook andere terroristische organisaties bestaan in Syrië."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden