AnalyseSyrië

Wapenstilstand Syrië is slechts een adempauze voor grote slag

Inwoners van de stad Binnish, in de Syrische provincie Idlib, temidden van verwoestingen als gevolg van een luchtaanval van het Assad-regime. 

 Beeld AFP
Inwoners van de stad Binnish, in de Syrische provincie Idlib, temidden van verwoestingen als gevolg van een luchtaanval van het Assad-regime.Beeld AFP

Ondanks een wapenstilstand bereiden de inwoners van de provincie Idlib zich voor op een groot regeringsoffensief.

Officieel is er een staakt-het-vuren van kracht in Noord-Syrië, maar voor de strijdende partijen – en de burgers in het gebied – betekent dit slechts een korte adempauze. Het Syrische en Russische leger maken zich op voor een nieuw offensief in Idlib, de laatste provincie die nog grotendeels in handen is van jihadisten en rebellen.

Dat er een groot offensief op handen is blijkt uit de oproep van Rusland aan burgers in het gebied om gebruik te maken van ‘vluchtcorridors’. Het Syrische leger strooit boven Idlib pamfletten uit met de waarschuwende tekst: “Het besluit om alle gebieden te zuiveren van terroristische moordenaars is onomkeerbaar, dus schaar je achter het leger in deze overwinning.”

Rusland en Syrië staakten zondag de luchtaanvallen op Idlib na onderhandelingen met Turkije. Maar op sociale media zijn beelden te zien van het Syrische leger dat zwaar materieel richting de ‘de-escalatie-zone’ vervoert. De verwachting is dat binnen enkele dagen de wapenstilstand instort en dat het Syrische leger verder zal oprukken in de provincie, met luchtsteun van Rusland.

Vrijwel geen enkel land steunt de jihadisten en rebellen in Syrië nog

Voor de Syrische opstandelingen ziet de situatie er slecht uit. De tijd dat zij op wapensteun konden rekenen uit het Westen en de Arabische Golfstaten is voorbij. Idlib wordt grotendeels gecontroleerd door het uit Al-Qaida voortgekomen HTS. Vrijwel geen enkel land steunt de jihadisten en rebellen in Syrië meer. De opstandelingen kunnen tegenwoordig alleen nog rekenen op de hulp van Turkije. Maar in ruil daarvoor eist Ankara totale gehoorzaamheid. Zo heeft Turkije zelfs Syrische rebellen naar Libië gezonden om te strijden voor de pro-Turkse regering in Tripoli.

Aan de kant van Assad blijft de internationale steun onverminderd. Rusland, Iran en de Libanese militie Hezbollah ondersteunen het Syrische leger nog steeds met grondtroepen en de Russen bombarderen samen met de Syrische luchtmacht de doelwitten in Idlib. De Russen hebben onderdelen van het Syrische leger getraind, onder meer in nachtelijke aanvallen. Bijkomend voordeel voor het regeringsleger is dat het niet meer zijn handen vol heeft aan IS en zich dus volledig kan concentreren op de strijd in Idlib.

Het Syrische leger lijkt de opstandelingen van twee kanten te willen aanvallen. Het leger heeft militairen gestationeerd bij de stad Maarat al-Numan, die al sinds 2012 in handen is van de opstandelingen. Tegelijkertijd wil Assad de buitenwijken rond de stad Aleppo weer volledig onder zijn controle brengen.

Ook probeert Assad de belangrijke snelwegen in handen te krijgen. Als hij daarin slaagt, dan snijdt hij niet alleen de verschillende rebellenbolwerken van elkaar af, waardoor de opstandelingen moeilijker versterkingen kunnen sturen, maar krijgt hij ook de controle over al het goederenverkeer en toegangswegen in Idlib. Daarmee krijgt hij opnieuw een van de machtigste wapens in handen: de voedseltoevoer.

Lees ook:

Voor Syriërs gaat alleen de hemel open. ‘Alles wat beweegt, is een doelwit’

Honderdduizenden Syriërs zijn op de vlucht geslagen voor een meedogenloos offensief van het Assad-regime, maar kunnen geen kant op. ‘Onze enige uitweg is de dood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden