Wapenstilstand op Corsica

AMSTERDAM - De belangrijkste afscheidingsbeweging op Corsica, de FLNC-UC, heeft gisteren een bestand afgekondigd. De FLNC-UC zal zijn geweldscampagne onvoorwaardelijk en voor onbepaalde tijd opschorten.

Van onze redactie buitenland

Het bestand werd in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt aan een aantal journalisten die naar een geheime plek in de bergen van Corsica waren gebracht. Daar wachtte een woordvoerder, geflankeerd door twintig gewapende en gemaskerde mannen. Volgens de zegsman moet het bestand ,,de definitieve voorwaarden scheppen voor een strategische unie'' van alle Corsicaanse nationalisten. Doel is één blok van de verschillende rivaliserende onafhankelijkheidsbewegingen, om zo bij de regionale verkiezingen van maart 2004 meer kans te maken. Nationalisten maken nu zo'n twintig procent van de bevolking uit. Andere groeperingen hebben al eerder gezegd geen geweld (meer) te gebruiken. Het eiland krijgt jaarlijks tussen de 100 en 250 aanslagen te verwerken.

De aankondiging komt bijna twee weken nadat minister van binnenlandse zaken Sarkozy aankondigde dat hij terroristen in de portemonee te wil treffen. De inkomsten van de FLNC-UC-aanhang blijken vaak van duistere herkomst. Afpersing van ondernemers is niet ongewoon.

De geweldscampagne voor een onafhankelijk Corsica duurt al zo'n dertig jaar. Afgelopen zomer intensiveerde het geweld, toen de FLNC bomaanslagen uitvoerde op het eiland en aan de Franse zuidkust. Daarbij vielen enkele lichtgewonden en werd veel materiële schade aangericht. De FLNC wordt beschouwd als de grootste onafhankelijkheidsorganisatie, met zo'n honderd actieve leden.

Het geweld tijdens de zomer volgde op de arrestatie van een separatistische voorman begin juli, en de veroordeling van acht handlangers tot lange gevangenisstraffen. Ook waren de nationalisten gefrustreerd over de uitslag van een referendum over bestuurlijke vernieuwing op Corsica. Dat referendum, een poging van Parijs om de nationalisten te paaien, werd door een nipte meerderheid van de eilandbewoners afgewezen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden