Wapenstilstand ETA 'onvoldoende'

Drie leden van de ETA kondigen in een videoboodschap een staakt-het-vuren af. (AFP) Beeld
Drie leden van de ETA kondigen in een videoboodschap een staakt-het-vuren af. (AFP)

De ETA, de Baskische terroristische afscheidingsbeweging, heeft een permanente en controleerbare wapenstilstand afgekondigd. Vicepremier van Spanje Alfredo Perez Rubalcaba vindt het voorstel van de ETA geen slecht nieuws, maar hij zegt dat het niet ver genoeg gaat.

„ETA heeft besloten om een permanent staakt-het-vuren af te kondigen dat gecontroleerd kan worden door de internationale gemeenschap,” zo meldde de beweging. De vicepremier liet in een korte reactie aan Spaanse journalisten weten niet tevreden te zijn met de wapenstilstand. Hij eist dat de ETA al het geweld afzweert en de activiteiten van de organisatie permanent en onomkeerbaar beëindigt.

De ETA heeft in het verleden verschillende keren een wapenstilstand verbroken. Zo pleegde de organisatie in maart 2006 een aanslag in Madrid waardoor twee mensen omkwamen tijdens onderhandelingen met de Spaanse regering. Ook toen was sprake van een permanente wapenstilstand.

Het is wel voor het eerst dat de ETA eenzijdig een permanente wapenstilstand afkondigt. De leiding van de ETA zinspeelt al langer op een definitief einde aan het geweld. De leider van de politieke vleugel van de ETA, de gedetineerde Arnaldo Otegi, maakte eind december bekend dat hij bereid was het geweld definitief op te geven en via een vreedzame strategie te werken aan de vorming van een onafhankelijke Baskische staat. In september kondigde de afscheidingsbeweging aan „geen offensieve acties meer uit te voeren”.

De ETA strijdt al tientallen jaren voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. Door schietpartijen en bomaanslagen kwamen meer dan achthonderd mensen om het leven.

Ook analysten zijn sceptisch over de wapenstilstand. De politicoloog Rogelio Alonso noemde het slechts een poging de onderhandelingen onder druk te zetten ten behoeve van hun eisen. "Deze verklaring betekent niet dat de ETA zichzelf opheft of wil verdwijnen," zei hij op de Spaanse radio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden