Wapens tegen twijfel, maar zonder nieuw perspectief

Almatine Leene en Wim Markus, Dogmatiek voor iedereen. Weten wat je gelooft. Boekencentrum, 221 blz., euro 19,90. **

De auteurs

Almatine Leene is onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika) en predikant in de Nederduits Gereformeerde Kerk aldaar. Ze schreef eerder het boek 'Samen dansen in de kerk', dat een bijdrage was aan de discussie over de rol van vrouwen in de vrijgemaakt gereformeerde kerk. Wim Markus is emeritus predikant binnen de PKN. Hij schreef al vaker boekjes voor jongeren, en was voorheen voorzitter van de HGJB, de jongerenvereniging van de Gereformeerde Bond.

De thematiek

Met dit boek willen Almatine Leene en Wim Markus de protestantse en dan met name de orthodox gereformeerde geloofsleer toegankelijk maken voor jongeren. In twaalf hoofdstukken behandelen de auteurs leerstukken als de betrouwbaarheid van de bijbel, Gods uitverkiezing, en de Drieëenheid. Dat doen ze in korte hapklare brokken tekst, gelardeerd met losse fragmenten, citaten en verwijzingen naar filmpjes op internet. Achterin is een eenvoudig zakenregister en een korte begrippenlijst.

Belangrijkste stelling

Het is niet alleen nuttig om een overzichtswerk van het geloof in je kast te hebben, zeggen Leene en Markus; het is ook heel boeiend en leerzaam om erover te leren en na te denken. Zo kun je je geloof 'wapenen' tegen argumenten die twijfel kunnen zaaien. Dit uitgangspunt bepaalt de opzet van het boek: kritische vragen over de betrouwbaarheid van het Oude Testament worden besproken en weerlegd met een beroep op de archeologische stand van zaken. In het hoofdstuk over de schepping wordt de discussie tussen creationisme en evolutie besproken, en dan wordt gesteld dat - wat de uitkomst ook wordt - de schepping en het woord van God elkaar niet kunnen tegenspreken. Of deze methode echt tot nadenken over het geloof uitnodigt is maar de vraag.

Mooiste zin

"Het christendom is uniek, omdat het de boodschap verkondigt dat God mens is geworden om ons te redden. Bij alle andere godsdiensten moet jij iets doen om weer in een goede relatie met de Schepper te komen, maar als je de Bijbel leest en naar je eigen leven kijkt, kom je erachter dat je dat niet lukt. Hoe goed je ook probeert te leven, voor God is het nooit goed genoeg. Uiteindelijk wil de Drie-eenheidsleer zeggen dat het allemaal niet van jou afhangt, maar van God. Hij heeft alles voor je over."

Reden om dit boek niet te lezen

De hippe vormgeving van dit boekje kan niet verhullen dat de inhoud braaf en oubollig is. Spannende vragen worden onmiddellijk vakkundig onklaar gemaakt. En afgezien van wat weetjes over bijvoorbeeld iconen is er geen enkel benul van andere kerkelijke tradities dan de gereformeerde. Als je houdt van kleuren binnen de lijntjes heb je daar misschien geen last van. Maar nieuwe perspectieven op het leven of op God aanreiken doet dit boekje waarschijnlijk niet.

Reden om dit boek wel te lezen

Dit boekje is helder geschreven en goed verzorgd. En sommigen zullen het waarderen dat er over zaken als evolutie of homoseksualiteit tamelijk open wordt gesproken. Verwacht - ondanks de titel - geen echte dogmatiek, maar meer een catechetisch werkje. Dit boek zal zijn weg wel weten te vinden naar gereformeerde of evangelische jeugdgroepen en middelbare scholen. Daar is het ook geschikt voor: het biedt een basale kennisoverdracht en geeft voldoende aanzetten om aan de hand van de thema's verder te praten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden