Wapengekletter rond Oekraïne neemt toe

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov en zijn Amnerikaanse ambtgenoot John Kerry, voorafgaand aan hun ontmoeting in Londen over de crisis in Oekraïne. Beeld REUTERS
De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov en zijn Amnerikaanse ambtgenoot John Kerry, voorafgaand aan hun ontmoeting in Londen over de crisis in Oekraïne.Beeld REUTERS

Met het referendum op het Oekraïense schiereiland de Krim in aantocht en een dode in de oostelijke stad Donetsk wordt de situatie in de regio grimmiger. Op een aantal plaatsen langs de grens met Oekraïne trekt Rusland steeds meer oefenende militairen samen, terwijl ook de Verenigde Staten en de Navo hun militaire aanwezigheid in de regio opvoeren.

Gert Jan Rohmensen

Het ministerie van defensie in Moskou erkende gisteren dat Russische troepen in een aantal regio's langs de grens met Oekraïne begonnen zijn met legeroefeningen, die tot het einde van de maand duren. Bij de oefeningen in Rostov, Belgorod, Koersk en Tambov zouden meer dan 8000 militairen betrokken zijn. Er zou onder meer geoefend worden met zware wapens als raketlanceerders en anti-tankwapens. Bij Rostov zouden 1500 paratroepers zijn ingezet.

Vanwege de crisis in Oekraïne hebben de Verenigde Staten gevechtsvliegtuigen naar Polen en Litouwen gestuurd, en patrouilleren er Awacs-radarvliegtuigen langs de Navo-grenzen. Rusland reageerde daar op met de stationering van zes straaljagers in Wit-Rusland.

'Nieuwe Koude Oorlog'
Ook houden Russische gevechtsvliegtuigen en helikopters sinds vandaag oefeningen in de Middellandse Zee, vanaf het Russische vliegdekschip Admiraal Koeznetsov. Op hun beurt stuurden de VS eerder deze week de kruiser USS Truxton naar de Zwarte Zee voor oefeningen met de Bulgaarse en Roemeense marine, beide Navo-landen.

De laatste president van de Sovjet-Unie en Nobelprijswinnaar Michail Gorbatsjov (83) maakt zich grote zorgen over de sterk oplopende spanning tussen de grootmachten. Hij waarschuwde vanochtend voor een "nieuwe Koude Oorlog" tussen de VS en Rusland en riep voor de tweede keer in korte tijd beide kanten op het hoofd koel te houden.

In een brief op zijn internetsite doet Gorbatsjov een beroep op de Russische president Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Obama om een gezamenlijke uitweg te zoeken, die zowel door de burgers van Oekraïne als Rusland wordt gesteund.

Invasie
Het Oekraïense parlement stemde gisteren voor de vorming van een 60.000 man sterke nationale garde, die het land moet helpen verdedigen. Kiev beschuldigde Rusland er woensdag van een invasie van heel Oekraïne voor te bereiden, maar dat werd door het Kremlin ontkend. Wel zei het Russische ministerie van buitenlandse zaken vandaag dat het zich het recht voorbehoudt om ook op andere plekken dan de Krim de Russischtaligen te beschermen.

Oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov. Beeld ap
Oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov.Beeld ap
Leden van de zelfverdedigingstroepen op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Deze vrijwilligers krijgen een militaire training buiten de Oekraïense hoofdstad. Beeld epa
Leden van de zelfverdedigingstroepen op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Deze vrijwilligers krijgen een militaire training buiten de Oekraïense hoofdstad.Beeld epa

Moskou zei dit naar aanleiding van de botsingen in Donetsk van gisteren tussen voor- en tegenstanders van Rusland, waarbij een dode viel en een tiental mensen gewond raakten. De dode was een 22-jarige pro-Oekraïnedemonstrant die met een mes werd neergestoken. De onderlinge onlusten in de industriestad in het oosten van Oekraïne tonen volgens Rusland aan dat de Oekraïense regering de situatie niet in de hand heeft.

Rusland is 'zich bewust van de verantwoordelijkheid voor Russische levens in Oekraïne en behoudt zich het recht voor mensen onder zijn bescherming te nemen', citeerde het persbureau Interfax het ministerie van buitenlandse zaken in Moskou. Ten aanzien van de Krim zei president Poetin eerder al meermalen dat "alle middelen" zullen worden gebruikt om de rechten van etnische Russen hier te verdedigen.

Laatste diplomatieke poging
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Kerry onderneemt vandaag in Londen een laatste diplomatieke poging bij zijn Russische collega Lavrov om de lont uit het kruitvat van de Oekraïense crisis weg te nemen voor de bevolking van de Krim zich zondag in een referendum kan uitspreken voor aansluiting bij Rusland. Het referendum is door de nieuwe machthebbers in Oekraïne en veel westerse landen 'illegaal' genoemd, omdat het niet voldoet aan de eisen die de Oekraïense grondwet stelt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden