Wapengekletter na aflopen bestand

Israël en Hamas hervatten raketaanvallen. Onduidelijk is of de strijdende partijen in Caïro nog overleggen.

Direct na afloop van het staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas zijn de wederzijdse raketaanvallen gisteren hervat. Bij Israëlische aanvallen op Gaza zijn zeker vijf Palestijnen om het leven gekomen, onder wie drie kinderen.

De Israëlische krijgsmacht reageerde op Palestijnse raketbeschietingen vanuit de Gazastrook, waarbij twee mensen gewond raakten. Bij de Israëlische aanval die daaraan voorafging, raakten vijf kinderen gewond.

Tussen het opnieuw opgelaaide geweld is het onduidelijk of de vredesbesprekingen in Egypte nog doorgaan. Het driedaagse bestand tussen Israël en Hamas verstreek gisteren zonder dat beide partijen in onderhandelingen nader tot elkaar waren gekomen. Hamas gaf aan verder te willen praten, maar Israël weigert te onderhandelen zolang het onder vuur ligt.

Eerder was het Hamas dat de hakken in het zand zette. De beweging was niet niet tevreden met wat onderhandelaars in Caïro tijdens gesprekken hadden bereikt en hield onverminderd vast aan haar eisen, zoals de opheffing van de land-, lucht- en zeeblokkade van de Gazastrook door Israël. Ook vindt Hamas dat gevangenen moeten worden vrijgelaten en de stroom van financiën van en naar Gaza moet worden verbeterd.

Israël hield op zijn beurt vast aan ontwapening van Hamas als voorwaarde voor de wederopbouw van Gaza. Jeruzalem stelt daarnaast voor dat er een EU-missie komt die de grens tussen de Gazastrook en Egypte gaat controleren. Agenten en douaniers uit de EU controleerden al van 2005 tot 2007 het grensoverschrijdende verkeer in Rafah.

Sinds het begin van het offensief zijn zeker 1902 Palestijnen om het leven gekomen en bijna tienduizend gewond geraakt. Aan Israëlische zijde sneuvelden afgelopen maand 64 militairen en drie burgers. Het Israëlische offensief en de vele bombardementen in antwoord op de raketbeschietingen door Hamas hebben grote verwoestingen aangericht in de Gazastrook. Secretaris-generaal Ban ki-Moon van de Verenigde Naties vroeg zich af of Israël het internationaal recht wel respecteert. Vanuit het Witte Huis was er kritiek op beide partijen vanwege de hernieuwde gevechten.

COMMENTAAR 21

Kabinet moet hardere toon tegen bevriend Israël kiezen

OPINIE 23 Valt de radicalisering van Israël nog te stoppen?

DE VERDIEPING 4|5

Botsende trauma's

vandaag Oorlog in Gaza

Garnier in opspraak door zeepjes voor leger

Een vrolijke foto op Facebook, eind juli geplaatst, pakt pijnlijk uit voor de Franse producent van schoonheidsproducten Garnier. Te zien is hoe vrouwelijke Israëlische soldaten zich glimlachend buigen over een tafel vol deodorants, zeepjes en crèmes. "Bravo, Garnier Israël, voor dit fantastische cadeau", luidt de tekst onder de foto.

De conclusie lijkt duidelijk: Garnier steunt de Israëlische soldaten en kiest partij in de Gaza-oorlog. Het leidde tot duizenden woedende reacties en tot oproepen om Garnier te boycotten. "Hoe vaak jullie je ook met deze zeep wassen, jullie blijven altijd de geur van dode kinderen uit Gaza bij je dragen", schrijft iemand. En: "Moeten soldaten er echt zo verzorgd mogelijk uitzien als ze kinderen doodschieten?"

In een reactie heeft het hoofdkantoor van Garnier in Parijs laten weten dat het omstreden geschenk een lokaal initiatief van de Israëlische distributeur was. Parijs was erdoor verrast en keurt de actie af. Maar te laat: de hashtags #BoycottGarnier en #BoikotGarnier hebben al tienduizenden steunbetuigingen ontvangen.

'De ergste tijd sinds het nazitijdperk'

Net als elders in de wereld lokt de Gaza-oorlog ook in Duitsland antisemitisme uit. Zozeer dat voorzitter Dieter Graumann van de Duitse Centrale Joodse Raad in de Britse krant The Guardian spreekt van 'de ergste tijd sinds het nazitijdperk'. "Op straat hoor je dingen als 'Joden aan het gas', of 'Verbrand de Joden' - dat hebben we in Duitsland in geen decennia meegemaakt."

In Duitsland hebben zich de afgelopen weken diverse antisemitische incidenten voorgedaan. Zo werd er een brandbom naar een synagoge in Wuppertal gegooid. Honderden Joden zouden al bij de Centrale Joodse Raad hebben nagevraagd of ze hun koffers moesten pakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden