Wapenbroeder Aboe Nidal bij Beiroet doodgeschoten

BEIROET (Reuter, AP) - De woordvoerder van de radicale Palestijnse groepering Fatah-Revolutionaire Raad (FRC), Walid Khaled, eveneens naaste medewerker van de Palestijnse terrorist Aboe Nidal, is gisteren in het vluchtelingenkamp Mar Elias, nabij Beiroet doodgeschoten.

De 41-jarige Khaled reed in zijn auto Mar Elias binnen toen hij door gewapende mannen in een andere auto onder vuur werd genomen. Hij was op slag dood, zei een politiewoordvoerder. De daders wisten te ontkomen. Khaled sloot zich in 1968 aan bij El Fatah van PLO-leider Jasser Arafat, vijf jaar voordat Aboe Nidal zich van de PLO zou afscheiden en een eigen splinterorganisatie zou oprichten. Volgens geruchten zou Khaled betrokken zijn geweest bij de aanslag op de Israelische Olympische ploeg tijdens de Spelen in Munchen in 1972. De FRC houdt de Israelische geheime dienst Mossad voor de moord verantwoordelijk, maar zegt dat ook PLO-leider Arafat schuld heeft. Khaleds eigenlijk naam luidde Rizk Saeed Abdoel-Majid Oesdeh. Hij was lid van het politburo van de FRC en sinds 1989 de officiele woordvoerder van de groep in Libanon.

De moordaanslag op Khaled is de tweede op een activist van Nidals FRC in een week tijd. Op 16 juli werd de 52-jarige Khalil Aboel-Hana, lid van de militaire vleugel van de FRC, in het stadje Talabaja, in de Beeka-vallei, gedood. De moord op beide kopstukken van de FRC volgde nadat op 30 juni de militaire commandant van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in Zuid-Libanon, kolonel Anwar Madi, in Sidon om het leven was gebracht.

De FRC, en vooral Aboe Nidal, wordt verantwoordelijk gehouden voor de meest gewelddadige Palestijnse terroristische acties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden