Wapenarsenaal van Ierse republikeinse leger is enorm

'Geen kogel, geen gram', luidt steevast het devies van het Ierse republikeinse leger, het Ira, zodra het inleveren van wapens ter sprake komt. De republikeinse terreurgroep, op afstand de best bewapende en best georganiseerde van alle Noord-Ierse paramilitaire groepen, weigert koppig ook maar iets van het wapenarsenaal in te leveren dan wel te vernietigen, voordat het vredesproces een voor de republikeinen 'bevredigend' resultaat heeft opgeleverd. Wat dat dan ook moge zijn, want zelfs Sinn Fein, de politiek vleugel van het Ira, heeft alleen gezegd dat wat haar betreft de gewapende strijd voor vereniging met de Ierse republiek definitief voorbij is. Het Ira is nooit verder gegaan dan de belofte zich te houden aan het in juli 1997 afgekondigde staakt-het-vuren.

De weigering van het Ira om een deel van het wapenarsenaal in te leveren, is momenteel de grootste bedreiging van het vredesproces. Dat Ira-arsenaal - goed verborgen in schuilplaatsen aan beide zijden van de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek - is enorm. Volgens Britse en Ierse veiligheidsdiensten heeft het Ira tussen de een en vier ton Semtex, een springstof. Volgens de Britse kolonel Terence Taylor, onderdirecteur van het Londense Internationale Instituut voor Stategische Studies, is het exacte tonnage niet eens van belang, aangezien een kleine hoeveelheid al desastreus kan zijn. Een half pond van het reukloze Semtex kan al een zeer zware explosie veroorzaken, met name binnen afgesloten ruimten als een winkel of een kroeg.

Het is dan ook vooral de voorraad Semtex, die de vredesonderhandelaars kopzorgen bezorgd. Daarnaast beschikt het Ira naar verluidt over honderden handgranaten, zo'n 600 kalashnikov automatische geweren, vijftien Russische Sam-luchtdoelraketten, vlammenwerpers, tegen de vijftig raketgranaten en vijf lanceerinrichtingen daarvoor. Ook bezit het Ira tien zware Russische DShK-machinegeweren, geschikt voor gebruik tegen Britse helikopters die boven Noord-Ierland patrouilleren. Maar volgens deskundigen zijn die zogeheten 'Dushkies' erg onpraktisch en zijn ze geen echte bedreiging. Het meeste wapentuig is met behulp van Libië aangeschaft. Tegenover de Ira-arsenalen steken die van de protestantse terreurgroepen magertjes af. De Ulster Defence Association, de Ulster Volunter Force en de Loyalist Volunteer Force zijn aanzienlijk lichter bewapend: kalashnikovs, handvuurwapens en Powergel, een commercieel explosief, gebruikt in steengroeven, dus makkelijk te verkrijgen, maar aanzienlijk minder destructief dan Semtex. Lichtpuntje is dat Semtex door de producent, het huidige Tsjechië, niet meer geleverd wordt aan allerhande terreurgroepen, nu dat land zich tot het Westen heeft 'bekeerd'. Maar ja, aan een boom zo vol geladen. . .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden