WAO-meevaller van twee miljard

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De uitgaven voor de WAO dalen sneller dan was voorzien. Door het onverwacht kleine aantal nieuwe arbeidsongeschikten, zullen de uitgaven eind van dit jaar 23,4 miljard gulden bedragen, tegen 25,4 miljard in 1994. Dat betekent een besparing van twee miljard gulden, het dubbele van het geraamde bedrag. Voor volgend jaar wordt een verdere daling van 800 miljoen verwacht.

Ook de werkloosheidsuitkeringen dalen: van 9,6 miljard gulden vorig jaar via 9 miljard dit jaar naar 7,8 miljard volgend jaar. Aanvankelijk was voor dit jaar nog gerekend op een stijging van 400 miljoen gulden.

Dat blijkt uit de maandelijkse kerncijfers van het college van toezicht sociale verzekeringen over mei. De totale lasten voor alle sociale verzekeringswetten komen dit jaar volgens de raming van het college uit op 87,4 miljard gulden. Dat is 1,8 miljard minder dan het college had voorspeld. In 1994 werd door alle sociale fondsen 90,2 miljard uitgegeven.

Sinds januari vorig jaar is de instroom in de AAW/WAO sterk gedaald en de uitstroom sterk gestegen. In de eerste vijf maanden van dit jaar kregen 33 400 mensen een uitkering. In dezelfde periode in 1993, voor de invoering van het nieuwe criterium voor het verkrijgen van een uitkering, waren dat er nog 43 400 een daling van 23 procent. Tegen 53 300 beëindigingen in de eerste vijf maanden van 1993 staan er in dezelfde periode dit jaar 39 600, een stijging van 37 procent.

Het aantal WW-uitkeringen is in mei dit jaar met 12 000 gedaald tot 393 000. Deze daling wordt echter geheel veroorzaakt door seizoensinvloeden. Gecorrigeerd op deze invloeden is er sprake van een stabilisatie op een hoog niveau.

Deze stabilisatie duurt nu al ruim een half jaar. De economische groei die vorig jaar is ingezet, leidde nog niet tot een daling van WW-uitkeringen. In mei dit jaar kwam het aantal nieuwe WW-uitkeringen uit op 38 000; bij 59 000 mensen werd in die maand de uitkering beëindigd.

De verwachte verdere daling van de uitgaven door de fondsen voor de arbeidsgeschiktheid schrijft het college vooral toe aan het nieuwe criterium, de herbeoordeling van wao'ers jonger dan 50 jaar (goed voor een daling van 1 miljard aan bruto uitkeringslasten in 1995) en de overheveling van een groot deel van de AAW-voorzieningen naar de AWBZ en de gemeenten. Ook speelt een rol dat bij het vaststellen van de arbeidsongeschiktheid geen rekening meer wordt gehouden met iemands opleiding en vroegere beroep.

De daling van de lasten van het werkloosheidsfonds ontstaat vooral door de verscherping van de toetredingseis sinds 1 maart dit jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden