'Wantrouwen in kerk komt door sensatiebeluste media'

Het deed nogal wat stof opwaaien toen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) tot de voor kerken pijnlijke vaststelling kwam: zij genieten onder de Nederlandse bevolking minder vertrouwen dan wie of wat dan ook. De onderzoekers van het SCP noemden seksueel misbruik door geestelijken als verklaring voor het geringe vertrouwen in de kerk, maar dat wordt niet door de cijfers gestaafd. Scriba Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland geeft naast de misbruikschandalen ook de media de schuld voor het wantrouwen jegens de kerk.

"Waar één kerk in een kwalijk daglicht komt te staan, staan de andere kerken erbij", schrijft Plaisier in een column in het Christelijk Weekblad, 'nieuws- en opinieblad voor gelovig Nederland'. "Die andere kerken, waaronder de Protestantse Kerk, moeten dat maar accepteren. Samen in de zon, samen in de schaduw. Wat er gebeurd is, is ook uitermate pijnlijk en schaadt de naam van de kerk zeer. Er zijn slachtoffers gemaakt en het minste wat kerken kunnen doen, is daarover volmondig en van harte schuld belijden."

Nu ligt het voor de hand de oorzaak van het geringe vertrouwen in de kerk te zoeken bij het bekendworden van misbruikkwesties. Maar dat zou pas legitiem zijn als er in een langjarige reeks van cijfers over het vertrouwen een breuk te zien zou zijn bij het moment (2010) dat het misbruik volop in de aandacht kwam. Daarvan is geen sprake. Het vertrouwen in de kerk schommelt van jaar tot jaar. Tussen 2003 en 2006 was er zelfs sprake van een niet nader verklaarde toename, van 39 naar 49 procent. Vanaf 2006 begon een gestage afname - vóórdat de misbruikverhalen naar buiten kwamen.

Het verband dat de SCP-onderzoekers leggen lijkt niet door de cijfers te worden gestaafd.

Plaisier heeft in zijn column nog een andere verklaring voor het gebrek aan vertrouwen in de kerk: het is de schuld van de media. "Het vertrouwen in de media is groot, en in de media is er vaak alleen nieuws over de kerk als er schandalen zijn. Zo wordt het beeld gecreëerd van een verkalkt instituut met op macht beluste bazen. En wat radio, krant en tv naar voren brengen is waar..."

Maar ervoor zorgen dat al het goede van de kerk (het is bijvoorbeeld de grootste vrijwilligersorganisatie van Nederland) onder de aandacht wordt gebracht, lijkt ook geen taak die Plaisier voor zichzelf ziet weggelegd. "Het licht mag gerust eens vallen op gewone mensen die zich met hart en ziel inzetten voor God en de naaste. Maar alstublieft geen mediaoffensief. Liever in de hoek zitten waar de klappen vallen dan te gaan pronken en pralen met het eigen goede gedrag."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden