Wantrouwen blijft

Van onze redactie economie SEOUL - De delegatie van het Internationale verbond van vrije vakverenigingen (IVVV) rijdt naar het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken, voor een afgesproken ontmoeting. Tegelijkertijd worden de vakbondsmensen gevolgd door een andere overheidsdienst: de politie.

Deze ervaring van FNV-bestuurder Lodewijk de Waal illustreert de tweeslachtigheid van de Zuid-Koreaanse regering: aan de ene kant wil zij horen tot een keurige club als de Oeso met alle verplichtingen vandien. Maar aan de andere kant perkt zij de rechten van vakbonden drastisch in.

Later op de dag is De Waal met de IVVV-delegatie op bezoek bij de minister van arbeid. Uiteraard is die niet tegen vakbonden. Maar waarom zijn er geen bonden toegestaan in het bankwezen, wil de twaalf man sterke delegatie weten. “Ja, ziet u”, zegt de minister, “kort geleden is een van de belangrijkste bankdirecteuren bij een auto-ongeluk omgekomen, dat was zo'n chaotische situatie, daar konden we niet ook nog eens een confrontatie met vakbonden bij hebben.”

Ook leraren mogen zich niet in een bond organiseren. Want, zo zei de minister, dat kan strijdig zijn met het Confusianisme. In de hiërachische rangorde koning-leraar-vader past geen protest van leraren. De Waal heeft de indruk dat men in moeilijke situaties geen vakbonden wil. Het land kampt, in Koreaanse ogen, met een recessie. De economische groei is vorig jaar gedaald van 10 procent tot een naar Europese maatstaven nog altijd florissante 6,8 procent. Daarom vindt de regering dat vakbonden moeten zwijgen, zegt De Waal vanuit Seoul.

Groeipijnen

Overheidsfunctionarissen erkennen wel dat de wetgeving niet ideaal is. “Maar het komt wel goed” sussen ze. “Het zijn groeipijnen.” Toch kan de 'recessie' de verklaring zijn voor het feit dat de omstreden arbeidswet buiten medeweten van de oppositie door het parlement werd gejaagd. Tegen die wet richten zich de acties van de bonden. President Kim Young-Sam heeft aangekondigd dat de wet opnieuw door het parlement behandeld zal worden en heeft dus een concessie moeten doen.

Maar de voor vandaag geplande stakingen gaan door. Want de president trekt de wet niet in. Wat het parlement gaat behandelen, is dezelfde wet waar de vakbonden tegen te hoop zijn gelopen. “We zijn ook afhankelijk van de luimen van de oppositie” zeggen de leiders van de niet erkende vakorganisatie KCTU in hun tenten (bij min tien graden) op het terrein van de Myongdong-kathedraal. De bestuurders van de grotere vakcentrale FKTU die De Waal in hun kantoor opzocht, vertellen hetzelfde.

Het wantrouwen is niet verdwenen. Het arrestatiebevel tegen de leiders van de KCTU mag zijn opgeschort, het arrestatie-gevaar dreigt nog steeds. De Waal: “De regering zal zondag bij de grote demonstratie van KCTU en FKTU waarschijnlijk tot de conclusie komen, dat de vakbondsleiders zich opruiend hebben gedragen. De bonden vrezen dat dat alsnog reden kan zijn voor arrestatie.”

Wantrouwen bestaat er ook over de vage toezegging van de president dat de KCTU eindelijk erkend zal worden. “Dat heeft de regering bij de aanvraag voor het Oeso-lidmaatschap ook al gezegd.”

“Voor ons als IVVV-delegatie is het de bedoeling duidelijk te maken, wat de principes zijn van de ILO, de Internationale arbeidsovereenkomst,” aldus De Waal. De arbeidswet voldoet allerminst aan de eisen. De delegatie vertelde dat gisteren ook op een persconferentie die werd gehouden met KCTU en FKTU. “Er was veel pers en afgaande op het aantal cameraploegen moeten er beelden zijn geweest op zeker tien Koreaanse TV-stations,” zegt De Waal. De belangstelling was echter niet evenredig met de uiteindelijke weerslag daarvan in de media”, meent De Waal. “ De invloed van de overheid op wat de media publiceren is kennelijk nog erg groot.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden