Wantrouwen blijft, ook na de ceremonie

Terwijl Trump werd ingezworen, demonstreerden protestanten tegen de nieuwe Amerikaanse president.Beeld epa

De beëdiging van Donald Trump tot president legt de kloof in de Amerikaanse samenleving opnieuw haarscherp bloot. Die loopt ook dwars door de General Store in het stadje Drewsville.

Nergens praat je zo gemakkelijk over politiek als in de General Store van Drewsville. In het houten gebouwtje langs Route 123 lopen telkens mensen binnen voor koffie of een paar flessen bier. Eigenaar Brenda Damaziak kent ze allemaal, kan precies aanwijzen wie 'een mening' heeft over wat er voor het Capitool in Washington gebeurt en beveelt die dan bijna om er voor uit te komen.

Het is een diverse verzameling Amerikanen die in het gebied rond de 201 jaar oude winkel woont. Mensen in camouflagekleding, op weg om een hert te schieten, houden in de Store de deur open voor iemand die liever thuis met weekblad The New Yorker op de bank zit.

Polly du Pont, die in een boerderij in Alstead Lipizzaner paarden fokte tot ze er te oud voor werd, is enorm teleurgesteld dat Donald Trump straks haar president is. "Niet te bevatten dat iemand voor hem kon stemmen. En dat vrouwen dat ook deden! Ik was graag naar de vrouwendemonstratie in Washington gegaan, maar ik ben doof. Ik ben bang dat ik word neergeschoten door iemand die een bevel geeft dat ik niet kan horen, een politieman of zo."

Ongemakkelijk gevoel

In het kleine Drewsville is iemand die voor zijn politieke mening uitkomt trouwens ook niet veilig, denkt ze. "Ik heb geen bumpersticker op mijn auto, ik ben bang dat iemand hem bekrast. Omgekeerd liep laatst iemand bij de supermarkt te schelden, ik weet niet eens waarover; toen hij wegreed zag ik een bumpersticker van Trump en ik dacht: o ja, typisch. Dus ik heb ook vooroordelen."

Dat is wat eigenaar Brenda Damaziak van de General Store het meest dwarszit. "Als winkelier zeg je niet op wie je hebt gestemd. Maar wat ik erg vind, is de haat, de protesten, mensen die rot tegen elkaar doen. Ook die zangers die niet voor hem willen optreden in Washington, het is niet goed voor ons land. Ik stem al 35 jaar of zoiets, ik heb me nooit zo ongemakkelijk gevoeld als bij deze verkiezing. Iedereen heeft toch recht op zijn mening? En Trump moeten we nu in elk geval een kans geven, of we nu Republikein of Democraat zijn. Als het niks is, kiezen we over vier jaar gewoon een ander."

Maar tegen die tijd is Amerika een stuk opgeknapt, zegt Roger Pelton, die in Langdon een bouwbedrijf heeft. "En daar zal Trump veel mee te maken hebben. Ik zal je vertellen waarom ik dat denk: hij hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Toen ze McCain als kandidaat hadden, en die vent daarna, Romney, toen koos in feite de regering de kandidaat voor ons. Nu hebben wij die gekozen. En Trump is het geworden, niet doordat het geld toestroomde, maar omdat hij zei wat hij zei, recht voor zijn raap ¿ net als ik. Zelfs toen de paus hem bekritiseerde, kreeg die lik op stuk. Daar hou ik van. En die sukkels van Democraten die zijn inauguratie boycotten, maken een enorme fout."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden