Wantoestanden in verpleeghuizen zijn een landelijke waarschuwing

Al jaren moeten in de ouderenzorg de zorginstellingen met kunst- en vliegwerk hun begrotingen rondkrijgen. Dat dat nog net lukt, is helaas mede te wijten aan het schrappen en schrapen op wat juist de belangrijkste post moet zijn: het personeel. In de Randstad zijn daarvan als eerste de pijnlijke gevolgen zichtbaar aan het worden. Nadat vorig jaar al in een aantal Haagse verpleeghuizen de zorg voor zieke ouderen zwaar onder de maat was bevonden, zijn er nu in Amsterdam ernstige misstanden gemeld in een verpleeghuis van de Osira-groep, waarvan 27 locaties toch al onder verscherpt toezicht stonden.

De inspectie liet direct een verpleegafdeling sluiten na signalen dat demente bewoners door het personeel waren mishandeld en getreiterd. Een 'structureel tekort aan voldoende deskundig personeel' was een van de oorzaken. Flexwerkers (die de bewoners nauwelijks kennen) mogen tijdelijk niet meer op de afdeling werken en er komt extra scholing van personeel 'op het punt van bejegening'.

De kwestie hier is echter niet zozeer dat individuele verzorgenden de fout zijn ingegaan, of dat één afdeling niet goed draaide. Het probleem is dat veel instellingen zelf in bejegening tekortschieten, namelijk tegenover hun personeel.

In de Randstad zijn vacatures in de zorg nu al moeilijk te vullen, elders in het land dreigt over enige jaren hetzelfde. In de ouderenzorg zijn daarbij de functies relatief laag ingeschaald, waarbij ongediplomeerd of slecht opgeleid personeel dagelijks moet zien om te gaan met zeer gecompliceerde problemen.

Columnist Bert Keizer, zelf verpleeghuisarts, schreef zaterdag in deze krant dat zijn hart uitging naar de ouderen 'én hun verzorgenden'. Misstanden ontstaan volgens hem doordat personeel het onmogelijke moet presteren onder onmogelijke omstandigheden. Directies verwachten alle heil van fusies en kostenbeheersing, maar hebben het tegendeel bereikt: logge, afstandelijke organisaties waar nog minder mensen graag werken willen, en goed personeel nog moeilijker vast te houden is.

Dat instellingen nu al onder verscherpt toezicht staan, terwijl nieuwe misstanden ontstaan, moet een landelijke waarschuwing zijn. De inspectie moet landelijk aandacht geven aan de kwaliteit van het personeel. Dat is nu geen speerpunt, vreemd genoeg. Gezien de problemen in de Randstad wordt het dringend tijd dat dat wel gebeurt. Zodat de ouderenzorg een veilige plek is, voor hen die er wonen, en voor hen die er goed hun werk willen doen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden