Column

Wanneer wordt dramaserie ‘Klem’ nu echt beklemmend?

Jacob Derwig won een Gouden Kalf voor zijn rol in de serie KlemBeeld ANP

Er komt een tweede seizoen!, meldt de Vara trots over de nieuwe dramaserie ‘Klem’. Da’s mooi, we juichen topdrama van Nederlandse bodem toe met sterke acteurs, een prachtige cinematografie en langzaam maar zeker uitgerolde verhaallijnen. 

Na drie afleveringen weet je al: dit gaat nog lang duren. Niet alleen vanwege dat volgende seizoen. Pas aan het eind van aflevering drie kwam het verhaal echt op gang. De hamvraag: is dat erg? Regisseur en scenarioschrijver Frank Ketelaar maakte eerder ‘Vuurzee’, ‘De Prooi’ en ‘Overspel’. Bij die laatste, ijzersterke serie vond hij sommige personages na drie seizoenen uitgewerkt. Hij schreef in 2015 aan ‘een opvolger’ die “iets slimmer bedacht” moest zijn, “zodat de serie eventueel meer seizoenen mee kan”, zei hij toen op Televizier.nl.

Zie je wel, die geplande lange adem is al te zien aan de lange aanloop. Het publiek was geboeid, de eerste twee afleveringen trokken meer dan 1,6 miljoen kijkers. Maar Klem grijpt je niet meteen bij de kladden. De serie drijft op een ongebruikelijk hoofdpersonage: een brave Hendrik. Hugo Warmond (Barry Atsma) is een hoge directeur bij de Belastingdienst, twee jaar weduwnaar en vader van dochters Laura en Suus.

Aaibaar en meedogenloos tegelijk

Atsma verbergt zijn sexappeal overtuigend achter een onzijdige parka en drieversnellingenherenfiets waaraan alles het doet. Hij spreekt in cijfers, denkt in regels, is een slapjanus in de opvoeding en thuis durft hij niet te vertellen dat hij eindelijk een nieuwe, jonge vriendin heeft. Een basisregel in drama is dat een hoofdpersonage altijd iets moet willen. Ergens toe gedreven moet zijn. Dan komt er beweging in de zaak. Deze Hugo wil het omgekeerde: afweren, geen gezeik aan zijn geordende hoofd. Maar hij krijgt nogal wat te verteren. De vader van Suus’ hartsvriendinnetje Chrissie komt na acht jaar niet terug uit het buitenland maar uit de bak.

Topcrimineel Marius Milner is aaibaar en meedogenloos tegelijk, acteur Jacob Derwig kreeg er terecht een Gouden Kalf voor. Marius wil wel een nieuw leven met zijn schattige vrouw Kitty (Georgina Verbaan) en dochtertje, maar is platzak en onderwereld en Belastingdienst eisen nog bergen geld van hem. Hij zit klem. En hij wordt beschoten waar Hugo bij staat. Dat kan hij niet op zich laten zitten. Hugo zit ook klem. Middenin een interne sollicitatieprocedure wordt hij nu met dat Holleeder-achtige type geassocieerd. Suus verbieden haar vriendinnetje nog te zien, blijkt niet haalbaar. En Marius trekt steeds meer naar hem toe. Pas aan het eind van aflevering drie gisteren kwam de echte cliffhanger: hij vraagt belastingman Hugo om frauduleuze hulp.

Nu spant het erom. Kiest Hugo voor het kwaad, dat in menselijk opzicht het goede is en Marius’ gezin een nieuw leven gunt? Of kiest hij voor het rigide ‘goede’ en neemt afstand, waarmee hij Marius terug de onderwereld in drijft om aan geld te komen? Dan betalen Chrissie en Suus de hoogste prijs en dat wil Hugo ook niet. Na vanavond liggen eindelijk de lijnen open, mooi. De personages zijn psychologisch neergezet en met elkaar verbonden zodat nieuwe ontwikkelingen geloofwaardig zijn. De acteurs vertellen zelf in online Vara-interviewtjes dat ze nu hopen op onvermoede talenten bij Hugo, gevaarlijke kanten bij Marius en misschien wel een onderwereldconnectie bij dochter Laura. 

Nu mag ‘ie echt beklemmend worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden