Wanneer waaide het ook al weer zo hard?

Veel wolken lijken op schapen. Maar wolken verschillen van elkaar. En wat is de naam van die verschillende wolken eigenlijk? Met de Bosatlas van het Klimaat in de hand is het antwoord makkelijk te vinden, ook voor de leek.

De atlas is gewijd aan het weer en klimaat van Nederland in de jaren 1981-2010. Hoe het weer was, wanneer het uitzonderlijk hard regende of waaide. Veel feiten en weetjes. De atlas geeft uitleg over verschillende weertypen. Je hoeft geen meteoroloog te zijn om die uitleg te begrijpen. Neem het verschil tussen weer en klimaat. 'Weer' is de toestand op een bepaald moment, 'klimaat' geeft de kenmerken van het weer gedurende een langere periode aan.

De atlas is overzichtelijk. Foto's, grafieken en illustraties begeleiden de tekst. Naast een stuk over de waterkringloop, staat een duidelijk plaatje dat laat zien hoe die kringloop er uitziet: het verdampen van water uit zeeën, meren en rivieren, waarna neerslag ontstaat.

De atlas behandelt ook eventuele klimaatveranderingen. Wie droge voeten wil houden, moet niet naar de Veluwe. Daar regent het meer dan elders in het land.

Mensen die graag naar wolken kijken, komen aan hun trekken. Met een handig schema is te bepalen welke wolk er in de lucht hangt. Valt er neerslag uit en valt die constant? Dan gaat het om de nimbostratus, regenlucht. Valt er neerslag, maar valt die in buien en zijn er ook droge perioden? Dan heb je te maken met de buienwolk, de cumulonimbus.

Er zijn vier type wolken: cumulus, stratus, nimbus en cirrus. Achtereenvolgens: stapelwolken, gelaagde bewolking, regenwolken en de cirrus wordt omschreven als: krullen en veren. De hoogte kan variëren van laag bij de grond tot wolken die op 12 kilometer hoogte hangen.

Ook interessant: als de hemel bij zonsondergang rood is, dan hangt de cirrus in de lucht. Deze kleurt bij zonsondergang van geel, naar roze, rood en grijs. Bij zonsopkomst is de kleurvolgorde precies andersom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden