Column

Wanneer dan ook, het déjà vu met de Argentijnse trainer komt er

Henk Hoijtink Beeld Maartje Geels
Henk HoijtinkBeeld Maartje Geels

Vanavond zal Jorge Sampaoli, de coach van Argentinië, weer druk heen en weer lopen voor zijn dug-out. Hij is nog niet ontslagen. Middenvelder Mascherano heeft ontkend dat de spelers tegen hem in opstand zijn gekomen. In die sferen zal hij er lopen.

Henk Hoijtink

Sampaoli, die met Chili de Copa America won, wordt in bepaalde kringen hooglijk geprezen. In kringen waarin het voetbal nogal theoretisch wordt benaderd: het voetbalveld als schaakbord, coaches die schuiven, variëren, de suggestie dat ze wedstrijden daarmee kunnen vormen, de wendingen kunnen geven die ze maar willen.

Sampaoli is een volgeling van Marcelo Bielsa, een zestiger die in dezelfde kringen in hoog aanzien staat. Bielsa was rond de eeuwwisseling bondscoach van Argentinië. Zo eentje die gauw een voetbalprofessor wordt genoemd. Gesloten, zo mysterieus, hij moest wel goed zijn.

Ik was jonger, geloofde het, of wilde het geloven. In die tijd wilden de Argentijnen zich nog weleens in Nederland voorbereiden op toernooien, in Hoenderloo, Purmerend ook. Daar ging ik dan heen. Daar liep Bielsa dan gewichtig over het trainingsveld en de oerspits Batistuta roste daar de ballen tegen het net.

Gekkenwerk

Bielsa liet Argentinië met slechts drie verdedigers spelen, Sampaoli doet dat nu ook. Ze heten mannen te zijn van revolutionaire systemen, nieuwe vondsten die in de kringen van hun aanhangers tot op het bot worden afgekloven.

Ik wil het niet te veel over tactiek hebben. Het is slechts een middel, een lang niet altijd toereikend middel. Voetbal, als spel van het hoofd, is zoveel meer. Maar toch even: die drie verdedigers van Sampaoli, dat zijn in een verder al wankele ploeg twee backs met tussen hen in Otamendi van Manchester City, niet direct de eerste centrumverdediger die je zoiets zou toevertrouwen.

Revolutionair? Professoraal? Gekkenwerk, zou ik zeggen. Is niet het eerste en belangrijkste wat van een trainer mag worden gevraagd, dat hij de kwaliteiten van zijn spelers juist inschat en daarnaar handelt?

Genezen

Bielsa trad in 2004 terug als bondscoach van Argentinië en zijn carrière versnipperde. In 2012 haalde hij met Athletic Bilbao de finale van de Europa League. Hij vertrok na één speeldag in zijn tweede seizoen bij Olympique Marseille en na twee dagen (!) bij Lazio. Bij Lille werd hij eind 2017 na een half jaar ontslagen.

Ik was erbij, toen in het Japanse Miyagi al in de groepsfase van het WK 2002 voor Argentinië het doek viel. Ik was goed genezen, lees ik terug. Ik rapporteerde over een volledig in zichzelf gekeerde trainer, nerveus heen en weer lopend voor zijn dug-out. Een geobsedeerde trainer, noemde ik Bielsa. Alle improvisatievermogen had hij gebroken.

'Verdwaasd en roerloos stond hij na het eindsignaal minutenlang op het veld, onopgemerkt in zijn eigen wereld', schreef ik.

Misschien nog niet vanavond, misschien al wel, maar het déjà vu komt er.

Henk Hoijtink schrijft elke dag een WK-column. Lees hier eerdere afleveringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden