Wankel PSV mag hopen op vervolg

AMSTERDAM - Op een verwarrende avond werd het vernieuwde PSV gisteren heen en weer geslingerd tussen de bevestiging van bange voorgevoelens én bemoediging. Aan de bescheiden opdracht van coach Hiddink werd bij de vuurdoop in Belgrado voldaan.

In het eerste duel in de derde voorronde van de Champions League tegen Rode Ster bleef de schade beperkt (3-2), en op meer had Hiddink vooraf niet durven hopen. Er ligt nog een lange weg voor hem en zijn gerenoveerde ploeg, maar enige hoop werd gisteren dan toch geboden. PSV verschafte zich een redelijke uitgangspositie om zich over twee weken voor de achtste achtereenvolgende maal bij de elite van Europa te kunnen scharen.

Moed konden Hiddink en de zijnen putten uit de rustgevende bijdrage van Cocu die, nog niet topfit na een knieblessure, in de tweede helft zijn opwachting maakte. Hij deed zijn intrede in een omgeving waarin door een jonge ploeg, Rode Ster, en het voorlopig door onzekerheid geplaagde PSV aardige en ondoordachte momenten werden afgewisseld. Vooral daardoor is een voorspelling over de afloop hachelijk.

Mede door het aanvankelijke ontbreken van Cocu riep PSV, de talrijke wijzigingen in Eindhoven ten spijt, gisteren meer herinneringen dan voorzien op aan de ploeg van vorig seizoen. Het aantal nieuwelingen aan de aftrap bleef beperkt tot drie (doelman Gomes, Alex en Beasley) en tot de acht vertrouwde spelers behoorde ook Ooijer, de verdediger die door coach Hiddink als vervanger van Cocu naast aanvoerder Van Bommel op het middenveld was geposteerd.

Dat blok bleek niet stevig genoeg om de geladen Serviërs te ontwapenen, en verbazing wekte dat niet. In het laatste gedeelte van de eerste helft verloren de oudgedienden van PSV de controle op het middenveld, met kostbare gevolgen. Het terugdeinzende PSV verschafte Rode Ster met enkele overtredingen de gelegenheid om een gekend specialisme te tonen. Niet toevallig boog PSV tweemaal in kort tijdsbestek na onberispelijke vrije trappen.

Verdediger Dudic kopte de door Lukovic getrapte bal in, daartoe mede in staat gesteld door een aarzeling bij de Braziliaanse doelman Gomes, die van Hiddink de voorkeur had gekregen boven Zoetebier. Luttele minuten later was Gomes niet de enige PSV'er die nog niet berekend bleek op een strak schot van Jankovic. Pardoes zag PSV, dat verrassend vroeg de leiding had genomen, zich met een 2-1 achterstand geconfronteerd.

Zo vervaagde enigszins het bemoedigende effect van de openingsfase, waarin twee tamelijk verguisde exponenten van het 'oude' PSV zich hadden laten gelden. Na een pass van Van Bommel had spits Vennegoor of Hesselink, verkozen boven nieuweling Sibon, de bal met het hoofd klaargelegd voor Park. De Zuid-Koreaan trof onverwacht beheerst doel (0-1), en hij luisterde daarmee de frisse start van PSV op.

In Belgrado leek PSV zich daarmee even te ontdoen van frustraties over de schotloosheid in de voorbereiding. De Amerikaanse vleugelspits Beasley toonde enkele hoopgevende acties, maar niet alleen hij viel terug. Het viel hem nog nauwelijks te verwijten, maar tekenend was het wel voor het nieuwe PSV, een vooralsnog wankel gezelschap dat te lijden heeft onder voorspelbare haperingen van onevenwichtige nieuwelingen.

In dat kader gaf de trage reactie, mede ogenschijnlijk door een gebrekkige communicatie veroorzaakt, te denken van Gomes en zijn verdedigers bij de tweede Servische treffer. Dat gold ook voor de vrijheid waarin Pantelic na rust koppend kon scoren (3-1) nadat toch Cocu zijn intrede had gedaan. Maar ook het in zijn jeugdigheid weinig hechte Rode Ster toonde zich vrijgevig, waardoor na een mogelijk gewichtig doelpunt van De Jong (3-2) het perspectief voor PSV weer verhelderde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden