Wankel Pakistan maakt zich op voor 'nationale protestdag' moslims

De oorlog in Irak drijft de onrust in Pakistan op. Ook de spanningen met buurland India lopen op, na raketproeven en een moordpartij in Kashmir.

AMSTERDAM - Voordat de oorlog tegen Irak begon, schetsten critici een nachtmerrie-scenario voor Zuid-Azië: moslim-militanten, profiterend van de in Pakistan algemeen levende weerzin tegen de oorlog, grijpen de macht. Ze beloven 'bevrijding' van Kashmir, de omstreden, overwegend islamitische Indiase provincie. India voert, naar Amerikaans voorbeeld, in Pakistan een 'preventieve aanval' uit op trainingskampen voor terroristen. Pakistan slaat terug, waarna het conflict uitdraait op een kernoorlog.

Een horrorscenario, maar vergezocht is het niet. Pakistans president Musharraf heeft zijn handen vol aan de moslim-oppositie, die te hoop loopt tegen zijn 'pro-Amerikaanse' beleid. Premier Jamali blies deze week een bezoek aan de VS af 'uit eerbied voor de gevoelens van het volk', en de regering heeft afgelopen zondag afgezien van de jaarlijkse parade ter viering van de nationale dag.

Musharraf heeft zich weliswaar in beleefde termen tegen de oorlog verklaard, maar hij wil de goede banden met de VS behouden. Zo mogen Amerikaanse militairen in het Afghaans-Pakistaanse grondgebied jacht maken op leden van Al-Kaida, en speurt de FBI in Pakistaanse steden naar verdachten van terrorisme.

Liberale Pakistanen vrezen een terugslag in hun land, vooral als de oorlog lang gaat duren of veel slachtoffers vergt. ,,Ideeën over democratie, een burgermaatschappij en de rechtsstaat zullen worden gezien als pro-Amerikaanse propaganda'', legde de Pakistaanse journalist Ahmed Rashid onlangs uit tegenover persbureau Reuters. Anderen wijzen erop dat ook legerofficieren morren.

De MMA, een coalitie van militante moslimpartijen die bij de verkiezingen vorig jaar 18 procent van de parlementszetels behaalden, brengt grote massa's op de been tegen de oorlog. Vorig weekeinde betoogden honderdduizenden mensen in Lahore. Vandaag heeft de MMA een 'nationale protestdag' aangekondigd. De MMA eist dat Amerikaanse militairen en politiefunctionarissen worden uitgewezen.

Diverse verboden extremistische moslimorganisaties steken weer de kop op. Groepen als Lashkar-e-Taiba, Jaish-e-Mohammed en Harkat-ul-Mujahedeen werden vorig jaar, op aandringen van de VS, in de ban gedaan wegens hun banden met Al-Kaida, terroristische activiteiten in Kashmir, en betrokkenheid bij de aanslag op het Indiase parlement in New Delhi, die beide landen op het randje van oorlog bracht. Hun leiders werden onder huisarrest geplaatst.

Maar inmiddels lopen deze leiders weer vrij rond. Ze herdoopten de namen van hun organisaties (tot respectievelijk Jamaat-ud-Dawa, Khudam-ul-Islam en Jamiat-ul-Ansar), en roepen weer openlijk op tot 'djihad' in Kashmir. ,,De djihad zal niet ophouden, ook niet als wij martelaars zijn geworden'', zo hield Hafiz Saeed, ex-leider van Lashkar-e-Taiba (nu: Jamaat-ud-Dawa) onlangs zijn gehoor in Karachi voor. ,,Moslims en hindoes kunnen nooit als broeders samenleven.''

Gisteren heeft het Indiase leger deze Pakistaanse groeperingen aangewezen als de verantwoordelijken voor een moordpartij, maandag, op 24 hindoes in Indiaas Kashmir. ,,Ik twijfel er niet aan dat dit het werk is van buitenlandse teroristen, van Lashkar-e-Taiba en Jaish-e-Mohammed'', hield generaal Shantonu Choudry journalisten voor. Hij verweet Pakistan niets te doen tegen deze clubs en hun trainingskampen in Pakistan. ,,We hebben een volledige lijst van hun trainingskampen'', zei de generaal.

Daags tevoren had de regering in New Delhi de buurstaat al 'het epicentrum van internationaal terrorisme' genoemd. New Delhi bestreed dat de Indiase raketproef van woensdag (door Pakistan dezelfde dag beantwoord met een eigen proef) verband hield met de actualiteit, de proef stond allang op het prgram. Maar iedereen in Pakistan en India snapt dat de testen de spanningen opdrijven.

Beide landen balanceren constant op het randje van crisis. Aanslagen in Kashmir of religieuze rellen kunnen de lont in het kruitvat gooien. India kijkt met spanning uit naar rechtszaken rond de tien jaar geleden vernielde moskee in Ayodhya, waar Indiase hindoes een tempel willen bouwen. En gisteren werd in de deelstaat Gujarat, vorig jaar toneel van moordpartijen op moslims, een voormalige hoge hindoe-politicus vermoord. Vast en zeker door moslims, suggereerden zijn partijgenoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden