Wanhopig geschreeuw klinkt in de Bosuil

Reportage | Volksclub Royal Antwerp grijpt naast promotie, alweer

MATTHIJS KEUNING

Iedereen was er klaar voor, behalve de spelers. Met remises en nederlagen had koploper Royal Antwerp de voorsprong in de Belgische tweede klasse de afgelopen weken al tot nul gereduceerd. Op de slotdag kon de ploeg bij winst in de eigen Bosuil op concurrent Eupen alsnog de titel grijpen, maar ook dat lukte niet. De erbarmelijke wedstrijd tussen twee titelkandidaten eindigde in 0-0, waardoor RWS Bruxelles de lachende derde werd en promoveert naar het hoogste niveau.

Enig voorbehoud daarbij is dat die club een licentie moet krijgen. De bond besluit daar vandaag over. Als Bruxelles geen licentie krijgt, gaat de promotieplek naar Eupen.

De ontknoping van de tweede klasse zaterdagavond in Antwerpen was daarmee opnieuw een memorabel hoofdstuk in de historie van Royal Antwerp FC. The Great Old, opgericht in 1880 en met stamnummer 1 de oudste club van België, speelde vrijwel altijd op het hoogste niveau, maar moet het nu alweer twaalf jaar doen met de tweede klasse.

De club leed jarenlang onder financiële problemen en speelde in een bouwvallig stadion. Ondanks zelfs voor de eerste klasse hoge toeschouwersaantallen deed RAFC meestal niet eens mee in de titelstrijd. Dit seizoen werd een akkoord bereikt met de schuldeisers, waardoor Antwerp de financiën weer in eigen hand heeft. Met hulp van tientallen supporters werd de bouwvallige hoofdtribune verbouwd tot een veilig en nog altijd sfeervol onderkomen.

Antwerp was er dus op alle fronten klaar voor om terug te keren op het hoogste niveau. Het stadion was met 13.000 man al binnen een paar uur uitverkocht en zaterdag staan de cafés en straten rond de Bosuil uren voor de wedstrijd al vol met supporters. Vuurwerk wordt afgestoken, gezang klinkt.

Het stadion loopt al vroeg vol. De klassieke Tribune II, de lange zijde met houten banken, is afgeladen. Bij opkomst van de spelers gaan tientallen fakkels de lucht in en rollen spandoeken omhoog. De sfeer is imposant. 'Welkom in de Hel van Deurne-Noord'.

De wedstrijd doet de urenlang opgestuwde euforie al snel omslaan in frustratie. Antwerp creëert nauwelijks kansen, Eupen krijgt pas in de slotfase mogelijkheden om zélf de titel te pakken. De vele pintjes beginnen ondertussen hun tol te eisen op de overvolle Tribune II, waar steeds meer onderlinge vechtpartijen ontstaan. Gezongen wordt er dan al niet meer op de tribunes. Er klinkt alleen nog wanhopig geschreeuw en met armgebaren wordt duidelijk gemaakt dat de bal toch echt naar voren moet. Een hoekschop wordt met gejuich begroet, het afgrijzen is massaal als de bal hoog over zeilt.

De spelers zakken na het laatste fluitsignaal gebroken op de grond. Supporters weten zich geen raad. De meesten blijven stil op de tribune staan en persen er nog een staande ovatie uit als de spelers even later een ereronde lopen.

Een ander deel van de fans laat zich de veldbestorming niet afpakken en knuffelt de spelers, maar ontdekt al snel het uitvak in de hoek. Honderden supporters stormen richting de Eupen-fans en slaan in op de tientallen diehards die blijven staan. Een waterkanon van de politie moet het veld op rijden om de orde te herstellen.

Buiten gaat het verder. Vuurwerk, graspollen en zelfs een boompje worden gooien ze naar de ME, die de vertrekkende bussen van Eupen probeert te beschermen. Verderop gaat een politiebus in vlammen op. Het waterkanon probeert ook hier de meute uiteen te drijven, en neemt zo deel aan het spel in de donkere straten van Deurne.

Een dag later resteert slechts de kater. 'Sommigen geloven niet in de hemel. Vertel dat maar aan de mensen die twaalf jaar in de hel hebben geleefd', stond vooraf op een groot spandoek. Het geloof in de hemel blijft, maar de realiteit is dat Antwerp zich moet opmaken voor jaar dertien in de 'hel' van de tweede klasse.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden