Wangedrag maakt vmbo’er populair

Gemiddeld zitten er op het vmbo twee potentieel criminele leerlingen per klas, aldus onderzoekers. En ze zijn ook nog eens populair.

Een op de tien vmbo-leerlingen in Zuid-Holland misdraagt zich minimaal eens per jaar zeer ernstig binnen of buiten school. Het gaat om bedreiging van docenten, inbraak, verwonding of beroving.

Dat blijkt uit het onderzoek ’Probleemgedrag van leerlingen tijdens de middelbare schoolperiode’ van het Nederlandse Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) dat deze week verschijnt. Aan het vier jaar durende onderzoek werkten twaalf scholen in grote en middelgrote steden mee. Veertig procent van de circa 2000 ondervraagde leerlingen is allochtoon.

Al eerder werden delen van het onderzoek openbaar. Daaruit bleek dat ruim 80 procent van de leerlingen zegt zich wel eens schuldig te maken aan lichtere misdragingen (met dingen gooien in de klas, verbale agressie, iets stelen van minder dan 5 euro of het bekladden van meubilair).

Onderzoeker Frank Weerman: „We stellen nu vast dat 90 procent van deze vmbo-leerlingen zich niet ernstig misdraagt. Als je bedenkt dat vmbo’s vaak omschreven worden als het afvalputje van de samenleving, valt dat mee. Tegelijk is een gemiddelde van twee potentieel criminele leerlingen per klas reden tot zorg.”

De onderzoekers keken onder meer naar risico’s die tot probleemgedrag kunnen leiden, zoals de omgang met leeftijdsgenoten. Daaruit blijkt dat jongeren die zich misdragen vaak populair zijn. Tegelijk trekken niet-criminele en criminele jongeren gemengd met elkaar op.

„Dit betekent dat veel leerlingen in aanraking komen met foute leeftijdsgenoten”, zegt Weerman. „Het zou goed zijn om leerlingen via sociale vaardigheidstraining te wapenen tegen groepsmechanismen die leiden tot wangedrag.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden