'Wangedrag maakt vmbo'er populair'

LEIDEN (ANP) - Gemiddeld zitten er op het vmbo in Zuid-Holland twee potentieel criminele leerlingen per klas. Ze zijn bovendien populair bij hun medeleerlingen.

Dat blijkt uit het onderzoek 'Probleemgedrag van leerlingen tijdens de middelbare schoolperiode' van het Nederlandse Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), waaruit dagblad Trouw dinsdag publiceerde.

Een op de tien vmbo-leerlingen in de provincie Zuid-Holland misdraagt zich minimaal eens per jaar zeer ernstig binnen of buiten school, blijkt uit het onderzoek. Het gaat dan om bedreiging van docenten, inbraak, verwonding of beroving. De resultaten in de provincie zijn door te trekken naar de rest van het land, zei onderzoeker Frank Weerman dinsdag in een toelichting.

Lichtere misdragingen

Aan het vier jaar durende onderzoek werkten twaalf scholen in grote en middelgrote steden in Zuid-Holland mee. Veertig procent van de ongeveer 2000 ondervraagde leerlingen is allochtoon.

Ruim 80 procent van de leerlingen zegt zich wel eens schuldig te maken aan lichtere misdragingen, zoals met dingen gooien in de klas, verbale agressie of iets stelen van minder dan 5 euro. Verder blijkt uit het onderzoek dat jongeren die zich misdragen vaak populair zijn op school. Criminele en niet-criminele jongeren trekken veelal gemengd met elkaar op.

Leerlingen op het vmbo zien de relatie met een leerkracht als gelijkwaardig, ze willen dan ook met respect behandeld worden door de docent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden