Wangedrag kost TT-circuit tonnen

ASSEN - Het TT-circuit Assen is dit jaar genoodzaakt ruim 700000 euro extra te investeren in veiligheidsmaatregelen om de internationale WK-licentie terug te krijgen.

De mondiale motorsportbond trok de licentie vorig seizoen in, nadat het publiek bij de TT massaal de baan was opgekomen. De fans belaagden de motorcoureurs tijdens de uitloopronde en probeerden ze in sommige gevallen van hun helm en laarzen te ontdoen.

De TT-organisatie breidt het aantal zitplaatsen en tribunes uit. Er komen 17000 nieuwe kuipzitjes. De taluds in de Noordlus blijven voor het publiek gesloten. Op last van de wereldbond moest Assen in september streng controleren bij de WK Superbike-races. Fans mochten geen bier en frisdrank meenemen. Dit jaar is het beleid iets soepeler, maar blijft het meebrengen van alcohol, blik en glas verboden.

Assen begint in de aanloop naar de TT ook een publiekscampagne onder het motto 'Enjoy, don't destroy'.

Verder wordt vier kilometer hekwerk verstevigd en zal de politie strenger controleren op de campings rond het circuit.

Volgens TT-voorzitter Jos Vaessen zal de organisatie alles doen om de veiligheid te waarborgen. ,,Maar het blijft de vraag hoe je 100000 bezoekers tegenhoudt, zeker als ze vier dagen voor de race op de camping alles doen wat God verboden heeft. De gemeente ziet dat nu ook wel in. Met de politie worden plannen gemaakt.''

Assen gaat in oktober weer verder met de modernisering van het circuit. Tussen 2003 en 2006 wordt nog eens 10,5 miljoen euro geïnvesteerd. Het TT-circuit wil de bezoekers vooral meer comfort bieden.

De Noordlus zal worden ingekort om ongeveer 7000 parkeerplaatsen aan te leggen. In de Geert Timmer-bocht komt een betonnen tribune. Om de veenkolonie Witterveld te ontlasten, die een Europees beschermde status heeft, moet Assen een wal bouwen en parkeerplaatsen voor motoren verplaatsen.

Assen heeft bij afronding totaal 45 tot 50 miljoen euro in het opknappen van het circuit gestoken. De motorsport levert aan de andere kant ook heel wat geld op, zo heeft het circuitbestuur met de provincie Drenthe laten uitrekenen. De economische betekenis van de TT voor de regio blijkt enorm te zijn.

In het jaar 2000 verdienden Assen en omgeving 80 miljoen euro aan de race, goed voor 1500 banen. Ten opzichte van een eerder onderzoek uit 1996 is dat een groei van 200 procent. De verwachting is dat in 2010 nog meer geld de kas binnenstroomt: 122,5 miljoen euro, goed voor 2300 banen. Assen houdt nu 25 raceweekeinden per jaar met totaal 550000 bezoekers.

Het circuit heeft na tien jaar steggelen ook de milieuvergunning binnen. ,,Er wordt mij iets te veel over milieu gesproken. Als het circuit er niet meer zou zijn, zou dat enorme gevolgen hebben voor het noorden van het land'', kon Vaessen niet nalaten te zeggen.

De TT Grand Prix blijft tot 2006 zeker op Assen. Met de overkoepelende marketingorganisatie Dorna is zelfs een intentieverklaring tot 2011 getekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden