Wandelnet redt overwegen voor wandelaar, fiets en ruiter

Dankzij Wandelnet (voorheen Wandelplatform) zijn er in de afgelopen vier jaar vijftien overwegen behouden gebleven voor wandelaars, fietsers en ruiters. Samen met het Landelijk Fietsplatform en de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie brengt deze stichting sinds 2008 advies uit aan Prorail over overwegen die op de nominatie staan te worden opgeheven.

Vaak leidt het sluiten van een overweg ertoe dat recreanten kilometers moeten omlopen, -fietsen of -rijden om hun route door het bos of over het platteland te kunnen vervolgen. Wandelnet, dat de belangen van wandelaars behartigt en de lange afstandspaden (LAW) en nationale streekpaden in Nederland ontwikkelt en beheert, is tevreden met het resultaat van vier jaar advisering. Van de 215 uitgebrachte adviezen heeft ProRail er 11 niet gehonoreerd, 15 dus wel en in alle andere gevallen had Wandelnet geen bezwaar.

Voor ProRail staat veiligheid voorop en daarom is voor hen de beste overweg géén overweg. "Maar dankzij onze inbreng krijgt ProRail steeds meer oog voor ook de recreatieve belangen van overwegen", zegt Ankie van Dijk van Wandelnet. "En denken ze mee over alternatieven, zoals een loopbrug over het spoor als vervanging van een gevaarlijke gelijkvloerse kruising. Ook worden wel overwegen gesloten voor gemotoriseerd verkeer, maar na ons advies opengehouden voor de wandelaar, fietser en ruiter."

Wandelnet heeft in Winterswijk vier overwegen weten te behouden, in Leeuwarden en Moordrecht elk twee. Ook de overwegen bij de kaasfabriek in Soest en het Mullepad in Doetinchem werden gered. Dat lukte niet voor onder meer de overweg aan de Wielstraat in Doetinchem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden