Natuur

Wandelende tak zet voet aan de grond in Nederland

null Beeld

Of het goed nieuws is of slecht, dat laten we in het midden, maar de wandelende tak is in Nederland aangekomen. Nog nauwkeuriger: de Gállische wandelende tak. Normaal zijn z’n soortgenoten alleen in terraria op puberkamers te vinden, maar deze keer is er een hele populatie in het wild aangetroffen.

Volgens het vakblad Entomologische Berichten is de ontdekking nogal spectaculair, omdat de Clonopsis gallica voorheen alleen ten zuiden van Parijs voorkwam. Maar door klimaatverandering en hogere temperaturen kruipen en vliegen er allerlei soorten van oorsprong mediterrane vlinders, kevers en wespen deze kant op. En nu dus die wandelende tak. Kenners hebben aan de hand van de foto’s uitgesloten dat het om ontsnapte of losgelaten exemplaren gaat. Die huisdieren zijn namelijk doorgaans Indische wandelende takken.

Aannemelijker is het dat de Nederlandse populatie is ontstaan doordat eitjes zijn meegekomen met planten uit Zuid-Europa. Het komt ook voor dat eitjes door insectenetende trekvogels worden gegeten. Als ze weer uitgepoept worden, kan een deel alsnog uitkomen.

Volgens het vakblad zijn wandelende takken intrigerende dieren. De lichaamsvorm van de insecten is geheel aangepast voor camouflage in de vegetatie.

Het Nederlandse natuurgebied waarin de wandelende takken nu zijn aangetroffen, lijkt volgens de kenners op leefgebieden elders in Europa. Hoe het dier hier precies terecht is gekomen, zal nooit met zekerheid kunnen worden vastgesteld. Toch zal de exoot vooralsnog als een natuurlijk fenomeen worden beschouwd. Daarmee is de vondst een grote bijzonderheid. Tot geruststelling van de net gearriveerde Clonopsis gallica.

Lees ook:

Wandelende takken overleven al miljoen jaar zonder seks

Hoewel het voor de meerderheid van de mensen een regelrecht schrikbeeld is, wandelen er diersoorten rond op deze planeet die nog nooit aan seks hebben gedaan, en daar al miljoenen jaren prima mee kunnen leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden