wandelen / ’Pottenpad’ brengt vrouwen samen

Lesbiennes gaan samen aan de wandel op het Damespad. Tien baanbrekende vrouwen uit de Brabantse geschiedenis worden daarbij in het zonnetje gezet.

Zestig roze, hartvormige ballonnen en evenzoveel vrouwen wachten op het startsein om ze op te laten. Alsof het zo gepland was, beginnen net nu de kerkklokken te luiden. Onder gejuich worden de ballonnen losgelaten en vliegt er een dansend schouwspel de lucht in.

De zondags geklede kerkgangers die de Heilige Willibrordus verlaten, kijken verwonderd naar de sportief uitgedoste vrouwen op het pleintje in de Alphense Heuvelstraat. Een enkele kritische blik. Het vrouwelijk gezelschap gaat onverstoorbaar door met het vieren van zijn feestje: de opening van het Noord-Brabantse Damespad. Het lesbisch vrouwenkoor Behoorlijk Bekoorlijk heeft de toon al gezet met ontboezemende teksten: ’als het roze kwartje valt’ en ’ik wil jouw labello zijn’. De rugzakken worden omgehangen, het is tijd om kilometers te maken.

Het Damespad is ontwikkeld om lesbische vrouwen met elkaar in contact te brengen terwijl ze samen wandelen. In 2001 werd de eerste route in Noord-Holland uitgezet. Drenthe en Zeeland volgden, en nu Noord-Brabant. Oprichtster Rita Zwaan voelde zich niet aangetrokken tot bestaande besloten wandelclubjes voor leden of het door homomannen gedomineerde COC. Een zichtbaar en open netwerk voor lesbiennes, daar had ze behoefte aan. En aan wandelen. In het Damespad combineerde ze beide verlangens.

Voorbij de bebouwde kom een fietspad. Dit is het tracé van de voormalige spoorwegverbinding tussen Tilburg en het Belgische Turnhout: het Bels Lijntje. Weilanden, akkers en een enkel boerenbedrijf. We lopen even van de route af naar het pestkerkhof aan de Boslust. Tijdens pestepidemieën in de zeventiende eeuw stierf meer dan de helft van de Alphense bevolking. De meer dan vijfhonderd doden werden niet bij de kerk begraven, maar hier buiten het dorp, op een heideveldje dat toebehoorde aan de abdij van Tongerlo. Twee priesters stierven ook. Zij lieten het leven bij hun zorg aan de pestlijders. Een pastoor vond dit kerkhof in 1934 terug en richtte er een monument op.

Ook de organisatoren van het Damespad hebben gevoel voor historie. Tijdens het ontwikkelen van de route is gezocht naar markante vrouwen uit de provinciale geschiedenis. Een beschrijving van tien Brabantse vrouwen die baanbrekend werk hebben verricht werd toegevoegd aan de routebeschrijving.

Het etablissement in Alphen dat als startpunt van de wandeling fungeert, is doelbewust gekozen. In de vorige eeuw was dit nog een nonnenklooster met een rooms-katholieke meisjesschool. Want niet alleen dames van goede afkomst, maar ook veel zusters hebben hun sporen nagelaten, vaak in het onderwijs. ’De nonnen van Vught’ die in 1963 het Taleninstituut Regina Coeli oprichtten, zijn nog altijd bekend. Anderen weer minder. Marie van den Eerden (1883-1968) was een vooruitstrevende en eigenzinnige zuster. Toen zij de leiding kreeg over Sint Anna, een school voor nijverheidsonderwijs in Den Bosch, deed ze iets uitzonderlijks: ze ging buiten het klooster wonen. En daar bleef het niet bij: een patroontekenblad met te korte rokken en te lage halsuitsnijdingen kwam haar op kritiek van de bisschop te staan. De achttiende-eeuwse Maria van Antwerpen had ook lef. Ze verkleedde zich als man en werd soldaat. Tot twee keer toe werd ze ontmaskerd. Haar levensverhaal werd in 1751 opgetekend in het boek De Bredasche Heldinne.

Helaas is er onderweg niet veel van de vrouwengeschiedenis terug te vinden. Alleen de Barbarakapel in Alphen en een mariabeeld voor wie de lange route loopt. Toch is er genoeg te zien. Bij landgoed De Hoevens begint een prachtig coulissenlandschap. Zandwegen met rijen hoge loofbomen. Doorkijkjes naar bosweitjes met viervoeters. Zo nu en dan moeten we even aan de kant voor een paar meisjes te paard.

Bij het Ooievaarsnest slaan we linksaf. Een oranjetipje toont zich. Deze vlinder komt vooral voor in vochtige graslanden met bosranden.

Een houten loopbrug brengt ons droogvoets over het lage, natte, voedselrijke beekdal van de Leij. Rechts de hoge, droge en voedselarme Regte Heide. Het bijzondere overgangsgebied heet Riels Laag. Het is een perfecte broedplaats voor steltlopers en moerasvogels: zomertaling, slobeend, grutto en kieviet. Wie prehistorische grafheuvels wil bekijken, kan nog doorlopen naar de Regte Heide.

De voorhoede heeft er inmiddels stevig de sokken in gezet. Deze vrouwen hebben elkaar in ieder geval in het tempo gevonden. Nu maar hopen dat er nog mooie ’wandeldates’ volgen. Hoewel de route open staat voor iedereen, kunnen vrouwen van de damesliefde zich op een subtiele manier aan elkaar zichtbaar maken. Want bij de routebeschrijving wordt een speldje meegestuurd: twee voetjes met de rood-wit geblokte Brabantse vlag erop. Voor wie het zien wil.

Routebeschrijving voor het Damespad

Een uitgebreide routebeschrijving (11, 15 en 20 kilometer) met wandelspeldje van het Brabantse Damespad is te bestellen voor 5 euro via www.damespad.nl. Met aanvullende informatie over de omgeving en tien opvallende Brabantse vrouwen. Ook de routes van het damespad in Noord-Holland, Drenthe en Zeeland zijn via de website te bestellen. Alphen is vanaf NS-station Tilburg en Breda met bus 132 te bereiken. In Alphen is horeca, onderweg niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden