Wandelen moet kunnen, ondanks mkz

Wandelaars zijn solidair met de boeren en mijden de natuurgebieden en het platteland. Maar hoe lang houden ze dat vol? Wordt het niet tijd voor een stevig protest? In Engeland kan trouwens volop gelopen worden: als je de voorzorgsmaatregelen maar opvolgt, meent de ambassadeur.

Colin Budd

Ondanks de huidige moeilijkheden met het mond- en klauwzeervirus blijft het grootste gedeelte van Groot-Brittannië gewoon open -zowel voor het bedrijfsleven als voor toeristen.

Er zijn veel lugubere beelden te zien geweest sinds het uitbreken van mkz. Het waren beelden van die gebieden die het ergst getroffen waren. Maar het virus heeft minder dan één procent van Britse boerderijen getroffen. Het overgrote deel van het land blijft virusvrij.

Er is slechts één geval van mkz in Noord-Ierland. Er zijn geen gevallen in een gebied van 50km rondom Edinburgh, laat staan in de Schotse Hooglanden en slechts één geval in Kent. De prachtige provincies Suffolk en Norfolk in Engeland en Pembrokeshire in Wales kennen nog helemaal geen gevallen van mkz.

Mensen die Londen, Edinburgh, Cardiff of andere grote steden bezoeken, zullen geen teken van het virus zien. De tien meest populaire toeristische bestemmingen zijn open, evenals tachtig procent van de 15000 meest bezochte bezienswaardigheden. Negen van de tien toeristische evenementen gaan gewoon door zoals gepland, en bijna alle Britse waterwegen zijn open. De website van de Britse ambassade www.britain.nl bevat links naar de meest recente informatie.

Er zijn natuurlijk wel een aantal beperkingen. Veel wandelpaden in landelijke gebieden blijven dicht, hoewel het aantal dat weer open gaat elke dag stijgt. Wij vragen mensen uit de buurt te blijven van dieren op boerderijen en van bepaalde stukken landbouwgrond, maar dit zijn logische voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Indien deze voorzorgsmaatregelen opgevolgd worden en geen vlees- of zuivelproducten mee teruggenomen worden naar Nederland, bestaat er geen gevaar of risico dat men het virus mee naar huis neemt.

Bezoeken aan het Verenigd Koninkrijk kunnen dus gewoon doorgaan. Onze Nederlandse vrienden en gasten zijn, zoals altijd, van harte welkom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden