Wandelen langs een halve eeuw naoorlogse kunst

Expressiviteit en uitbundige kleuren, daar houden Lily en Henk van Mulukom van. Dat straalt ook af van de kunstwerken die het echtpaar sinds de jaren vijftig verzamelt. Een collectie van zo'n 300 naoorlogse schilderijen, werken op papier en beelden, met het accent op Belgische en Nederlandse kunst hebben ze bij elkaar gebracht. Het moment dat ze begonnen met verzamelen valt ongeveer samen met de opkomst van de Cobra-kunstenaars.

Hun collectie heeft veel weg van een ontdekkingstocht door een halve eeuw naoorlogse kunst. Alle prominenten kom je onderweg tegen. Van de Cobrakunstenaars Karel Appel, Anton Rooskens, Theo Wolvecamp, Carl-Henning Pedersen, Lucebert en Jan Sierhuis beland je bij de 'Amsterdamse Limburgers' Pieter Defesche, Jef Diederen en Ger Lataster.

Daarna gaat het verder met schilders van de Nieuwe Figuratie als Roger Raveel en Reinier Lucassen, gevolgd door Armando en Klaas Gubbels. Daarnaast zijn er dan ook nog de sculpturen van Wessel Couzijn, Carel Visser en Perl Perlmutter.

Zoals veel particuliere verzamelaars die hun kunstcollectie almaar zien uitdijen, stonden ook Lily en Henk van Mulukom voor de vraag: wat te doen met ons levenswerk als we er niet meer zijn? Ze hebben er een mooie bestemming voor gevonden. Museum Het Valkhof in Nijmegen krijgt hun collectie in langdurig bruikleen. Henk van Mulukom onthulde dit bij de opening van de tentoonstelling 'Kracht in kleur' in dit museum. Daar is ook een selectie uit hun verzameling te zien. Het Valkhof kan dank zij de Mulukoms de moderne kunst nu veel breder en vollediger presenteren.

De tentoonstelling Kracht in kleur met een selectie uit de nieuwe aanwinst is ttot en met 24 augustus te zien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden