wandelen / Langs de lijn van de Kuip

Bijna elke straat in Rotterdam-Zuid bevat een verwijzing naar voetbalclub Feyenoord.

Honderd jaar na de oprichting van Feyenoord is ’Zuid’ in niets de ’boerenzijde’ van weleer. Van een grijs gebied, ondergedompeld in sociale armoede en aangetast door criminaliteit, straalt het stadskind stilaan de allure uit van een (over)winnaar.

Zuid is mooi, lelijk en romantisch tegelijkertijd. Je loopt (net als elders) kans dat je wordt beroofd. Overdreven warmte straalt het rauwe klimaat niet uit. Er staat veel tegenover. Het imago van Zuid is slechter dan de werkelijkheid. De wijken zijn er vitaal en knokken zich boven andere stadsdelen uit. Kijk uit voor deze bijna heer van stand!

De inhaalslag begon vijftien jaar geleden met de herinrichting van de Wilhelmina Pier, waar op het Koninginnenhoofd eerst hotel New York opende, in de voormalige vertrekhal van de Holland Amerika Lijn. Jaren later volgden rond deze plek woontoren Montevideo, het Fotomuseum, het Havenbedrijf en – op steenworp afstand – het nieuwe Luxor Theater en het KPN-gebouw. Twaalf jaar geleden werd het lang onopgemerkt gebleven gebied van een gouden rand voorzien met de Erasmusbrug, die stad en mensen niet alleen fysiek, maar ook mentaal dichter bijeen bracht. Het is niet alles. Er komt een nieuwe Kuip en langs de zuidelijke Maasoever wordt driftig gebouwd aan nieuwe ’wolkenkrabbers’.

Het Feyenoordpad, dat een eeuw geschiedenis van de club en van Zuid bestrijkt, begint op de hoek van Damstraat en Persoonshaven, in de wijk Feijenoord. Een paar jongens richtten daar op 19 juli 1908, in café De Vereeniging, voetbalclub Wilhelmina op, het latere en nu honderdjarige Feyenoord. De Wilhelminakerk, waaraan de club zijn oorspronkelijke naam ontleende, is in 1973 gesloopt.

Haast iedere straat op Zuid heeft iets met Feyenoord. Er heeft altijd een ex-speler gewoond, een bestuurder, een excentrieke supporter of vroege geldschieter. Als dat niet het geval is, is er meestal een ondernemer die de naam van zijn zaak aan Feyenoord koppelt. Of dat nu een café is, een kapper, snackbar, kantoorboekhandel of garage. Van de oud-spelers is Coen Moulijn een van de weinigen die zijn (mode)winkel, in Zuidwijk, nog heeft. Andere zaken, zoals de befaamde sigarenwinkel van Rinus Israel aan de Polderlaan, zijn lang en breed opgedoekt.

In de wijken valt de band op tussen nieuwe bewoners, vooral van Turkse en Marokkaanse herkomst, en Feyenoord. Dat is opmerkelijk omdat je onder de meer dan 35.000 seizoenkaarthouders van de club relatief weinig Turkse of Marokkaanse supporters aantreft.

Toch zie je op de Putselaan en omgeving deze jongetjes in Feyenoordshirt een balletje trappen. Net als op de Lange Hilleweg en in de omgeving van de Dordtselaan, Ericaplein en Paul Krugerstraat. Anderen dragen een jack of pet met Feyenoordkleuren. Voor ramen van, naar we vermoeden, jongenskamers hangen rood-witte vlaggen.

De wandeling voert ons langs het Poortgebouw (een Rijksmonument), de belastingdienst, de rechtbank en het nieuwe Luxor Theater. De Wilhelmina Pier laten we voor wat hij waard is. We komen uit bij de Rijnhaven, de toegangspoort naar de voormalige rosse buurt Katendrecht. De wijk was ooit het domein van de in 1989 overleden kunstschilder Dolf Henkes. Hij bracht twee jaar voor de opening van Stadion Feijenoord, in 1938, een grote wandschildering aan in de Olympiazaal van de Kuip.

Het contrast tussen de Kop van Zuid en de omgeving van Rijn- en Maashaven is groot. Zo stijfjes de nieuwe wijk tussen Nieuwe Maas en de Kuip is, zo levendig zijn de straten rondom het Afrikaanderplein, waar het op woensdag en zaterdag ’mart’ is. Op de Dordtselaan, veertig jaar geleden een rustige straat, waar nu al jaren recht en onrecht om voorrang strijden, komen uit huizen en winkels heerlijke geuren van exotische kruiden of van vers gebakken broden.

De pest, of misschien wel het mooie, van Zuid is dat de terrassen er net zo dun bezaaid zijn als Ajaxsupporters. Dus ben je haast verplicht het veertien kilometer lange Feyenoordpad in een keer uit te lopen. Niet erg, zolang een fles water maar binnen handbereik is, want de tocht zelf verveelt niet.

We puffen uit op het mooie Patriomium’s Hof en gaan via Zuidplein en Dordtsestraatweg naar Tuindorp Vreewijk. In dit paradijs ruik je Feyenoord net iets minder dan in de Oranjeboomstraat, Joubertstraat en Roentgenstraat (door bewoners van Zuid hardnekkig verkort tot Joubert en Roentgen).

We komen bij de Breebrug, waar miljoenen voetstappen liggen van Feyenoordfans. Boven aan de brug zien we het monument dat met zijn vaste bewoner Feyenoord afwisselend uitnodigt tot gezang, gejuich en onderdrukt lijden: de pas zeventigjarige Kuip.

Markante punten uit de historie van Feyenoord

Het Feyenoordpad wordt beschreven in een uitgave van drie deelgemeenten in Rotterdam-Zuid. Auteur Jan Oudenaarden stippelde ter gelegenheid van 100 jaar Feyenoord drie wandelroutes uit van achtereenvolgens vier, vijf en vijf kilometer, met, voor de voetbalclub, tal van markante punten.

De route begint op de Persoonshaven, waar de auto of fiets kan worden geparkeerd. Wie de hele tocht aflegt, eindigt bij Stadion Feijenoord, op ruim een kilometer afstand van de Persoonshaven en dicht bij NS-station Zuid. Bij elk van drie routes wordt aan het slot informatie gegeven over het openbaar vervoer.

Het Feyenoordpad is à 9,90 euro onder meer te verkrijgen bij bekende boekhandels in Rotterdam (zoals Donner, Snoek en Van Gennep) en het Schielandhuis aan de Korte Hoogstraat 31 in Rotterdam. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag, 10 tot 17 uur en zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden