Wandelen in ronkend Rotterdam

Rotterdam Beeld Colourbox
RotterdamBeeld Colourbox

Rotterdam is zo ontzettend hip, roept iedereen. Willem Pekelder, zelf Rotterdammer, neemt de proef op de som.

Museum Rotterdam

In de multiculturele stad wil Museum Rotterdam een verbindende schakel zijn tussen bewoners. Een ontdekkingstocht door heden, verleden en toekomst, noemt het museum het zelf. Bezoekers kunnen kennismaken met de moderne skyline, maar net zo goed met de rijke geschiedenis (‘zeecontainers vol erfgoed’).

Wat niemand weet

Bijna niemand weet het, maar het dak van de Bibliotheek Rotterdam aan de Hoogstraat kan worden bezocht. Wie zich meldt bij de klantenservice op de begane grond, kan met een beetje geluk enkele minuten later naar de achtste verdieping. Het hangt ervan af of een beveiliger beschikbaar is. Want in je eentje mag je niet het dak op.

Rotterdam is de hipste stad, je hoort het links en rechts. Lonely Planet verkoos de havenstad vorig jaar tot een van de tien plaatsen in de wereld die je moest bezoeken. Twee jaar eerder staken The New York Times en Rough Guide al de loftrompet over de Maasstedelijke architectuur, cultuur en restaurants.

Tekst loopt door onder afbeelding.

De trap bij het stationsplein in Rotterdam.  Beeld ANP
De trap bij het stationsplein in Rotterdam.Beeld ANP

Bij de VVV zijn ze zielsblij met die gratis promotie. In de zomermaanden komen toeristen uit de hele wereld met duizenden tegelijk. “Sinds een jaar of drie, vier is het hier een gekkenhuis ”, zegt de VVV-lokettist. “Bezoekers willen niet alleen meer de eerste stad van het land zien, Amsterdam, maar ook de tweede. Dat is nieuw.” Dat de VVV is verplaatst naar de hal van het nieuwe Centraal Station heeft die aanzuigende werking nog versterkt.

Als je zelf in Rotterdam woont, zoals schrijver dezes, zie je die hippigheid misschien minder goed, maar laten we niet al te blasé doen en proberen te kijken met nieuwe ogen. De VVV-man komt ons daarbij goed te hulp. Enthousiast stipt hij met groene stift de hippe must sees aan op de wandelkaart.

We stappen het veelbejubelde station uit (‘de Haaienbek’ op z’n Rotterdams) en wandelen naar de luchtsingel aan de Schiekade, een 390 meter lange voetgangersbrug tussen Centrum en Noord, die het vroeger zo bruisende Hofplein nieuw leven moet inblazen. De brug is sinds anderhalf jaar af, maar kan wel al een verfje gebruiken. Echt Rotterdams is het opschrift: ‘Hier staat ik hand in hand’. Rotterdammers zijn dol op de verkeerde ‘t’.

Via de nieuwe eettentjes aan de Hofbogen lopen we naar het Timmerhuis aan het Rodezand. Timmerhuis klinkt ouderwets, maar het is een (deels) spiksplinternieuw gebouw waarin sinds februari vorig jaar Museum Rotterdam is gevestigd.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Kubuswoningen van Piet Blom.  Beeld COLOURBOX
Kubuswoningen van Piet Blom.Beeld COLOURBOX

Via de Meent gaat het richting Blaak, waar we ons realiseren hoe snel een bouwwerk in Rotterdam als oud wordt beschouwd. De Blaaktoren (‘het Potlood’) en de kubuswoningen, beide ontworpen door Piet Blom, dateren van halverwege de jaren tachtig, maar de Maasstedeling ziet ze zeker niet meer als hip. Niettemin kunnen bezoekers in een modelwoning (‘Kijk-Kubus’) nog altijd ervaren hoe je je in een ‘gekantelde’ woning ‘staande’ moet houden.

Tegenover de creaties van Blom ligt de Markthal (‘Sixtijnse kapel’), de diamant van modern Rotterdam, die helaas nu al aan slijtage onderhevig is: te weinig bezoekers en leegstaande kramen. Maar een culinair walhalla is het wel. Hollandse zeevis, Turkse tapas, Arabische delicatessen en patat van Bram Ladage strijden om aandacht. Het Mart Café geeft een Rotterdams tintje aan het menu met gerechten als: brood met zeemansboter en salade met Rotterdamse kaas. Een beetje vergezocht is het soms wel. Een croissant met Rotterdamse confiture? Smaakt een bosvrucht in Rotterdam anders dan in Goes? Hoe dan ook, onze uitsmijter rosbief is er niet minder lekker om.

Tekst loopt door onder afbeelding.

De Markthal trekt te weinig bezoekers, kramen staan leeg.  Beeld ANP
De Markthal trekt te weinig bezoekers, kramen staan leeg.Beeld ANP

Na de lunch vertrekken we naar de Leuvehaven voor een tochtje met de veerdienst naar de Kop van Zuid (€ 4,50). Het is een zonnige winterdag, maar de oostenwind is behoorlijk, waardoor het een bumpy journey wordt over de Nieuwe Maas. De schipper waarschuwt dat bij nog hardere wind de vloeddeuren van de Leuvehaven dichtgaan, waardoor bezoekers Zuid te voet (over de Erasmusbrug) of via de metro zullen moeten bereiken.

We meren aan bij Hotel New York, vroeger het directiekantoor van de Holland-Amerika Lijn, en de plek waarvandaan vele Nederlanders per schip naar de Verenigde Staten emigreerden. Ofschoon het een doordeweekse middag is, staat er een lange rij wachtenden voor het restaurant.

We besluiten wat dieper Rotterdam-Zuid in te gaan. Over de Rijnhavenbrug wandelen we naar Katendrecht. Zoals voor alles hebben de Rotterdammers ook voor deze brug een bijnaam: ‘de Hoerenloper’, herinnert aan de tijd dat Katendrecht de rosse buurt was. De brug is vrolijk versierd met liefdesslotjes, maar niet zoveel als er in vroeger tijd aan de Pont des Arts in Parijs hingen.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Het centraal station van Rotterdam.  Beeld ANP XTRA
Het centraal station van Rotterdam.Beeld ANP XTRA

Stralend middelpunt van Katendrecht is sinds een paar jaar de Fenix Food Factory, een soort alternatieve Markthal, want gevestigd in een oude havenloods. Onaf, ruig, industrieel en daarmee heel hip-Rotterdams. FFF doet een beetje aan Berlijn denken en is een verzamelpunt voor hipsters, die zich er tegoed doen aan ambachtelijke en gezonde happen en dranken.

Teruglopend naar de Kop van Zuid ontdekken we dat een gigantisch passagiersschip in de Cruise Terminal de Nieuwe Maas aan het zicht onttrekt. Dan maar even naar de 23 verdiepingen tellende creatie van Rem Koolhaas, De Rotterdam, uit 2013. Op de zevende verdieping zit een restaurant, van waaruit we een groot stuk van de Nieuwe Maas kunnen overzien. Overweldigd door de wolkenkrabbers langs de rivier mompelen we: inderdaad, Rotterdam is écht een hippe stad.

De VVV-medewerker had de wandelroute door hip Rotterdam op 3,5 uur geschat. Dat klopt wel ongeveer, tenzij we terug zouden lopen naar Centraal. Dan zou het langer zijn. Ach, laten we de metro nemen. Wel zo comfortabel. En ook nog een beetje hip.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden