Wandelen in crisistijd

Het Gooise Huizen wordt omringd door heuvels: mooi voor een ’bergwandeling’.

Werkverschaffing was in de jaren dertig van de vorige eeuw een omstreden methode van de overheid om de economische crisis te aan te pakken. Een ’onorthodoxe maatregel’, om zo te zeggen. Werklozen werden op deze wijze uitgebuit, volgens critici binnen in en buiten het parlement. De maatregel ging toch door en tachtig jaar later zien we nog overal geslaagde en minder geslaagde resultaten van die werkverschaffing, zoals het Amsterdamse Bos en het Kralingse Bos, het Twentekanaal, de Bosbaan en vliegveld Valkenburg.

In de Gooise gemeente Huizen liet de overheid destijds een ’berg’ opwerpen door lokale werklozen: de 25,7 meter hoge Sijsjesberg. Als we ’Heidens Nederland’ van Judith Schuyf opslaan, lezen we dat hier vermoedelijk al een heidens bergje lag, waarop 1500 jaar geleden geofferd werd of paasvuren werden ontstoken om de lente te begroeten. Of waar vrouwen hun baby op een kussen rondzeulden ter ere van Moeder Aarde.

Nu zullen ze in de crisistijd zeker in Huizen niet aan dat heidense gedoe hebben gedacht, maar de Sijsjesberg werd wel een recreatieve attractie en dat was de bedoeling. Een ideale bestemming voor een wandelingetje. In 1953 werd ook een zwembad aangelegd, omzoomd door bosschages en een ligweide. Helaas is het project erg verwaarloosd en moet men stevig de schop, de bezem en de verfkwast hanteren om de boel weer op te knappen. Werkverschaffing misschien?

Het voormalige vissersdorp wordt door heuvels omringd. Twee Huizer inwoners maakten tien jaar geleden een ’bergwandeling’ langs zes van die verhogingen en plaatsten die op internet. Na zoveel jaren is de route nog steeds een mooie ervaring. De voettocht begint in het oude dorp, met zijn smalle en bochtige straatjes. Eenmaal buiten de bebouwde kom, over de Randweg heen, dwaal je langs de afgraving van de Woensberg (22,3 km), eertijds gewijd aan de god Wodan. Er steekt nog een stuk rail uit de grond, dat herinnert aan het treintje waarmee het zand van de afgraving naar de steenfabriek werd vervoerd. Waar de zandwinning in 1975 is gestopt, zie je een drie meter hoge steilwand, een geologische vitrine van minstens 150.000 jaar oud. Hier nestelen oeverzwaluwen, schooien honden rond en probeert de jeugd zijn crossfiets uit.

Het gebied ligt er verloederd bij. Vlak onder de top van de Woensberg duiden een H en een B op een grenspaal dat hier de scheiding loopt tussen Huizen en Blaricum – misschien wel de reden van deze desolate situatie.

Over Blaricums grondgebied dalen we, gek genoeg, af naar Huizerhoogt en steken over naar de heide die door beide gemeenten wel goed wordt verzorgd. We beklimmen de bekendste tafelberg van het Gooi (36,4 m). De afgevlakte top gebruikte de druïde om de belangrijkste dagen van het jaar te vieren. In een rode mantel bracht hij op de langste dag vruchtenoffers aan de zon.

De Tafelberg ligt er zeer verzorgd bij en geeft een prachtig uitzicht over de heidevelden. Bovendien heeft de berg een eigen restaurant, een door velen geliefkoosd plekje.

Tussen blonde koeien en Drentse heideschapen door voert het pad naar de Trappenberg. Achter dit revalidatiecentrum ligt de volgende heidense heuvel, de Trapjesberg (23,2 m), waar bovenop een rand voor groepssessies is gecreëerd – alsof de druïde elk moment kan terugkeren om een visoffer te brengen.

Na het IJzeren Veld en de Limitische Heide met zijn zandverstuiving hebben we zicht op de Eukenberg (14,3 m), die van bankjes is voorzien. Hier werden jonge dieren geofferd aan de goden.

De laatste oprisping in het landschap is de Aalberg (9 m), die bij mooi weer een idyllisch uitzicht geeft over het Gooimeer. Langs het water lopen we door naar de haven van Huizen, net voorbij skischans De Wolfskamer, maar die telt niet mee in de bergenroute.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden