Wandelen door Delft is als bladeren door een spannend geschiedenisboek

Markt en stadhuis Delft Beeld Van Doorn Flip
Markt en stadhuis DelftBeeld Van Doorn Flip

In weinig Nederlandse steden ligt zo veel geschiedenis voor het oprapen als in Delft. Voor kinderen gaan de verhalen leven.

Flip van Doorn

Wandelen door Delft is als bladeren door een geschiedenisboek. Geen dik boek - het centrum van de stad is compact - maar reuzespannend. Op elke straathoek ligt wel een verhaal. Met mijn zoons erbij krijgt dat verhaal nieuwe dimensies. Teun (9) en Bram (12) zien andere dingen, kunnen zich nog heerlijk verbazen en stellen de gekste vragen.

In de Nieuwe Kerk leggen restauratoren net de laatste hand aan een grote opknapbeurt van het praalgraf van Willem de Zwijger. Met swiffer-doekjes vegen ze voorzichtig nog wat stof van het grondig gereinigde marmer en brons. De maquette van de grafkelder spreekt tot de verbeelding, vooral wanneer de jongens ontdekken dat er ook kinderen zijn bijgezet. Maar de namen van al die dode prinsen en prinsessen, koninginnen en koningen zeggen hun weinig. De Oranjes die zij bewust hebben meegemaakt, leven nog.

Miniatuurstad

Vanaf de kerktoren, na de Utrechtse Domtoren de hoogste van Nederland, zien we Rotterdam, Den Haag, de duinen en de zee liggen. Aan onze voeten een miniatuurstad met piepkleine marktkraampjes en een schattig stadhuisje.

Op de fiets maken we een ommetje door de Delftse Hout. Aansluitend rijden we naar het Agnetapark, het eerste tuindorp van Nederland. In 1884 liet de directeur van de nabijgelegen gist- en spiritusfabriek hier een arbeiderswijk aanleggen. Nog altijd zorgen keurig geschoren heggetjes en geel geschilderde kozijnen voor samenhang in het straatbeeld. Beschermd stadsgezicht. Zo mooi dat de makers van de film over Dolfje Weerwolfje hier het verhaal situeerden en opnamen maakten. Dat vinden de jongens dan weer leuk.

Langs de rand van het oude stadshart fietsen we terug naar het centrum. Het spoor dat zo lang als ik me kan herinneren de stad doorkliefde is onder de grond verdwenen, de ooit gedempte stadsgracht krijgt langzaam weer gestalte. Op de omloop van molen De Roos vertelt een van de molenaars dat dit een stellingmolen is, zo gebouwd om hoog boven de daken van de stad de wind te vangen. De jongens mogen aan het touw trekken dat een hijsmechanisme in gang zet. Op windkracht laten ze een zak versgemalen meel langzaam afdalen naar de begane grond. Speltmeel, weet de molenaar, voor de pannekoeken van het Stads-Koffyhuis aan de Oude Delft. Dat is precies de plek waar we neerstrijken voor de lunch. Eigenaar Ferry van Winden is er trots op dat de stadsmolen ook voor zijn zaak draait, “op Delftse wind bovendien.”

Stadhuistrap

Na de lunch wacht stadsgids Iris de Geus ons op bij het stadhuis. Ze weet te vertellen dat wanneer je de toren van de Nieuwe Kerk voorzichtig omver zou kunnen halen, het hoogste puntje bij de stadhuistrap zou komen te liggen. Vandaag kunnen we dat niet uitproberen, zoals elke donderdag staat het plein vol marktkramen. Al sinds de 12de eeuw vindt hier in het hart van de stad de weekmarkt plaats. Rijgen we ze aan een snoer, dan voeren meer dan 41.000 marktdagen ons naar het hart van de Middeleeuwen. Dat is de tijd waarin het oudste deel van het stadhuis verrees. Architect Hendrick de Keyser liet na een brand een nieuw gebouw neerzetten in renaissance-stijl, maar hij drapeerde het om de bewaard gebleven verdedigingstoren heen. Met een teleurstellend klein sleuteltje opent De Geus de zware torendeur en neemt ons mee naar de bewaard gebleven gevangenis in Het Steen. We huiveren bij haar verhalen over lijfstraffen en de aanblik van folterwerktuigen en ik krijg bijna te doen met Balthasar Gerards, de moordenaar van Willem van Oranje, die hier vastzat.

Weer buiten bladeren we terug in de tijd. De Geus toont de herberg waar Balthasar Gerards de nacht voor de aanslag sliep, nu een bakkerij. We volgen de moordenaar naar het Prinsenhof. In het museum vormen de verhalen over de Vader des Vaderlands, zijn vrouwen, de godsdiensttwisten en de opstand tegen de koning van Spanje de opmaat naar de beroemdste plaats-delict van Nederland. De hal met de bogen, de trappen en de zwart-witte tegelvloer doet aan etsen van Escher denken. Als vanzelf glijden onze blikken naar de beschadigingen in de muur. Meer dan vier eeuwen na dato echoot het fatale schot nog altijd na. Tastbaarder dan dit kan geschiedenis niet worden, al verhindert een perspex plaatje over de kogelgaten dat we dat al te letterlijk nemen.

Na het museumbezoek nemen we aan de overkant van de gracht een kijkje in de Oude Kerk, maar we zitten vol. Voorzichtig dringt Delft nog even aan. Vermeer, Van Leeuwenhoek of Delfts Blauw, we hebben er nauwelijks aandacht aan besteed. Meer verhalen kunnen we echter niet verstouwen. Voor vandaag gaat het boek dicht.

Prinsenhof

In Museum Prinsenhof is t/m 18 februari de tentoonstelling ‘DNA van Nederland’ te zien. De kogelgaten in de moordhal horen tot de relieken van de vaderlandse geschiedenis, maar dat geldt ook voor een boekenkist van Hugo de Groot, een boek dat Anne Frank voor haar verjaardag kreeg of het ruimtepak van André Kuipers. Bezoek aan de gevangenis in Het Steen is mogelijk in combinatie met een museumrondleiding: www.prinsenhof-delft.nl

Nieuwe Kerk

Het interieur van de Nieuwe Kerk heeft de afgelopen jaren een grondige restauratie en herinrichting ondergaan. Aansluitend op de feestelijke heropening zijn er komende week elke avond gratis lezingen en concerten. Programma: www.oudeennieuwekerkdelft.nl

Hier vindt u het archief van het mooiste Nederland

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden