Te voetTips

Wandelboeken tips

null Beeld
Beeld

Torbjorn Ekelund
De geschiedenis van het pad. Een voetreis
Vert. Maud Jenje
De Geus; 206 blz. € 17,50

Engelsen, Amerikanen, ze zijn goed in wandelboeken en schrijven er veel. Gelukkig is er ook een Noor die past in die traditie: Torbjorn Ekelund, een journalist die zijn rijbewijs verloor toen bleek dat hij epilepsie had, en toen alles maar te voet is gaan doen. Het heeft zijn leven op de kop gezet. Ekelund ging experimenteren met lopen op lichte en zware schoenen en op blote voeten. Zijn gezin en mensen op straat dachten dat hij gek geworden was, maar hij vond dat laatste geweldig. “Mijn voeten werden bruin en plat. Ze waren waarschijnlijk een paar schoenmaten groter dan aan het begin van de vakantie. De huid barstte en werd zo hard als die van een olifant. Mijn tenen zagen er misvormd uit.” Maar hoe vreselijk was het om aan het eind van de vakantie die schoenen weer aan te moeten! “Ik kreeg medelijden met mijn voeten. Ik bedacht dat het twee vrije zielen waren geweest die nu weer opgesloten werden in een te krappe cel en pas de volgende zomer zouden worden vrijgelaten.”

Ekelund voelt dankzij het blootsvoets lopen nu alle 26 botjes in zijn voeten en dat vindt hij een geweldige ervaring.

Lichtheid van ziel bereik je volgens Ekelund als je je helemaal alleen kunt wanen, midden in de natuur. De paden waarover je gaat zijn vaak eeuwenoud. Het zijn wegen van de minste weerstand, waar mensen de makkelijkste route aanlegden en niet per se de kortste. Langs die wegen te kamperen levert volgens de Noor de mooiste levenservaringen op. Zelf loopt hij ieder jaar een afstand die vergelijkbaar is met die van Oslo naar Rome, hemelsbreed zo’n 3000 kilometer. De tocht kan overal, zomaar beginnen.

null Beeld
Beeld

Vivian Gornick
Een vrouw apart. En de stad/ The odd woman and the city
Vert. Caroline Meijer. Nijgh & Van Ditmar; 208 blz. € 20,- (verschijnt in Ned. vertaling op 19/11)

Vivian Gornick (1935) geldt als een van Amerika’s beste memoiristen. In het enkele jaren geleden vertaalde ‘Verstrengeld’ schetste ze haar opgroeien in de Bronx, New York en de intense band – veel ruzies – met haar moeder. In haar nieuwe memoir dienen de levendige straten van New York als metafoor voor het veranderlijke leven van de vrouw alleen die zich niet settelt in huwelijk of vaste baan. “De straat is altijd in beweging, en van die beweging moet je houden”, aldus Gornick. “Je moet het ritme vinden, het verhaal eruit halen… De beschaving gaat ten onder? De stad is gestoord? Dan moet je sneller zijn, de lijn sneller zien te vinden.” Gornick struint door de straten met haar ‘gay, witty, intellectual’ beste vriend Leonard die ze eerst als soulmate ziet tot een onvermijdelijke ver­- wijdering volgt.   

null Beeld
Beeld

Shane O’Mara
Te voet. Hoe twee benen de mens verder brengen/In praise of walking
Vert. Luud Dorrestijn. De Bezige Bij; 240 blz. € 21,90 (verschijnt in Ned. vert. in januari 2020)

Leuk, dat lopen. Maar hoe werkt het eigenlijk? Hoe houd je balans? Hoe zet je de ene voet voor de andere? De Ierse hersenwetenschapper en stadswandelaar Shane O’Mara schreef dit populair-wetenschappelijke boek als een ode aan het lopen. Het vermogen van organismen om gebalanceerd te lopen begon miljoenen jaren geleden, diep in de oceaan. Vanuit Afrika is de lopende mens over de hele wereld verspreid geraakt.

Inmiddels heeft de mens een soort innerlijk gps-systeem dat zelfs in drukke steden ons vooruitstuwt in de richting die we willen. Lopen is goed voor onze spieren, kan organen helpen beschermen en herstellen en de verou­dering van onze hersenen tegengaan. Genoeg redenen om achter het bureau vandaan te komen.

null Beeld
Beeld

Willem Oosterbeek
In het voetspoor van de hippies
De Geus; 160 blz. € 18,90

Van Amsterdam naar Istanbul, en via Kaboel naar Lahore, Kathmandu, Goa of Bangkok. De hippietrailers gingen te voet of in busjes, liftend of met de trein en zetten zo het spoor uit voor tienduizenden backpackers die tot op de dag van vandaag in hun sporen treden. Waar nu sprake is van massatoerisme, was de reis destijds een stuk primitiever. Walgend van de westerse consumptiemaatschappij kochten de hip­pies op hun verre reizen liever Afghaanse jassen, Nepalese hasj en Indiase kettingen. Die werden, terug in Nederland, helemaal mode. Journalist Willem Oosterbeek spreekt de eerste deelnemers aan hippietrails die op zoek gingen naar avontuur, seks, marihuana en spiritualiteit.

Oosterbeek prikt de wolk door van liefde, vrijheid en blijheid die om de generaties van de hippies hangt. Wat dreef hen nu echt? Hoeveel verschilt deze generatie jonge reizigers van de huidige rugzaktoerist?

null Beeld

Frances Wilson
The ballad of Dorothy Wordsworth
Faber & Faber; 304 blz. € 20,99

Geen dichter zo bekend om zijn natuurpoëzie als William Wordsworth. Maar wie was, juist in zijn jonge jaren waarin hij het beste werk schreef, zijn eigenlijke oor en oog? Wie beschreef voor hem de adembenemende schoonheid van het Lake District, die hij zo vruchtbaar op vers wist te zetten? Dat was zijn zuster Dorothy, die dagboeken bijhield waaruit William graag put­te. Broer en zus woonden na een moeilijke jeugd jaren samen in Dove Cottage in Grasmere en beleefden daar een idyllische tijd. Dorothy aanbad haar broer, en veel biografen hebben willen aantonen dat er meer was dan dan een broer-zusrelatie. Daarvoor zijn eigenlijk geen aanwijzingen, behalve dan dat Dorothy mentaal instortte op de dag dat William trouwde. William en zijn vrouw Mary bleven Dorothy trouw. Zij is haar leven lang bij hen en hun kinderschare in huis blijven wonen, ook toen ze twintig jaar voor haar dood (ze werd 83) haar verstand verloor.

Ergens, stelt biograaf Frances Wilson, voelde Dorothy zich altijd een versmade ge­liefde.

‘The Ballad of Dorothy Wordsworth’ is helaas nog niet verschenen in Nederlandse vertaling. Toch tippen we dit boek omdat het zo’n mooi inzicht geeft in het schrijversleven van Wordsworth en zijn talentvolle zuster, en de intrigerende ménage à trois van de Wordsworths. Natuurlijk is het boek doorspekt met citaten uit de poëzie van de grote bard, die zijn zuster op hartstochtelijke wijze aanspreekt, bijvoorbeeld in zijn gedicht ‘The Sparrow’s Nest’:

She gave me eyes, she gave me ears; And humble cares, and delicate fears;
A heart, the fountain of sweet tears; And love, and thought, and joy.

null Beeld
Beeld

Annie Dillard
Pelgrim langs tinker creek
Vert. Henny Corver
Atlas Contact; 319 blz. € 24,99

In 1971 woonde Annie Dillard een jaar in de Amerikaanse staat Virginia, in een vallei waar de Tinker Creek stroomt.

In dit met de Pulitzerprijs bekroonde essay beschrijft ze de genadeloze natuur rond de kreek en laat ze zien hoe alles aan verandering onderhevig is.

Dillard bestudeert haar God via de schepping, wat voor een Amerikaanse criticus aanleiding was om haar een van de belangrijkste horrorschrijvers van de 20ste eeuw te noemen. Schrijfster Eudora Welty prees, toen het boek in 1974 verscheen, haar onbevreesheid en gevoel voor verwondering in The New York Times, al had ze soms geen idee Dillard het over had. Wat dat betreft begint deze eerste Nederlandse ver­taling meteen al wat stroef: “We ontwaken, als we al ooit ontwaken, tot een mysterie, gissingen over dood, schoonheid, geweld.”

null Beeld
Beeld

Nan Shepherd
De levende berg / The living mountain. A celebration of the cairngorm mountains in Scotland
Vert. Pauline Slot.
De Arbeiderspers; 160 blz.
 € 18,50 (verschijnt in februari 2020)

Nan Shepherd was al een bekende romanschrijfster in de eerste helft van de 20ste eeuw, dus waarom besloot ze een non-fictiewerk dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog niet naar haar uitgever te sturen?

Pas enkele jaren voor haar dood in 1981 publiceerde de Schotse lerares ‘De levende berg’. Het werd prompt herkend als een meesterwerk.

Shepherd schrijft elegant en fijngevoelig over de overweldigende schoonheid van de Schotse natuur, maar ook de hardheid en de ruigheid ervan.

Als geen ander is ze in staat de essen­tie van de natuur van de berg Cairngorm te doorgronden, zo juichen moderne natuurschrijvers als Robert Macfarlane en Jeanette Winterson die het voor- en nawoord voor hun rekening namen in deze nieuwe uitgave. 

null Beeld
Beeld

John Muir
In de wildernis. Tochten door Wisconsin, Nevada, Californië en Alaska
Vet. Eefje Bosch
Van Oorschot; 144 blz. € 21,50

Verrassende selectie uit de geschriften van John Muir, de Schot die als kind met zijn ouders naar het Amerikaanse Wisconsin emigreerde en natuurgids werd door verschillende staten. Hij ontmoette de invloedrijke schrijver Ralph Waldo Emerson, die hem als natuurschijver aanmoedigde.

Muir kon in zijn lyrische natuurverhalen de Amerikaanse bossen en vlak­- tes tot leven wekken en dat leverde hem grote populariteit op onder het Amerikaanse publiek. In 1903 mag hij president Theodore Roosevelt door park Yosemite leiden. Onder zijn invloed werden Yose­- mite en Sequoia uitgeroepen tot beschermde natuurge­- bieden. Als oprichter van de nationale parken groeide hij uit tot een van de belangrijkste natuurbeschermers van de VS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden