Wandelaars willen onveilige spoorovergang openhouden

ProRail zal meer onbewaakte overwegen sluiten

De rechter in Haarlem mag vandaag bepalen of een onbeveiligde spoorovergang in Heemstede weer opengaat voor wandelaars en fietsers. ProRail sloot de overgang vorige week af. Wandelnet vreest dat de spoorbeheerder dit vaker gaat doen. "Voor een veiliger alternatief is geen geld", zegt Ankie van Dijk van de wandelorganisatie.

Er zijn nog ongeveer honderd onbewaakte spoorovergangen in Nederland. ProRail wil daar vanaf omdat ze onveilig zijn. Jaarlijks verongelukken zeven of acht verkeersdeelnemers, meestal automobilisten, door aanrijdingen met een trein. Drie jaar geleden gebeurde dat ook bij het nu afgesloten 'Laantje van Alverna' in Heemstede.

"Wij zijn ook niet voor onveilige overwegen", zegt Van Dijk. "Maar de meeste van die honderd overwegen zijn schakels in de netwerken van langzaam verkeer, ze zorgen dat je ook te voet of op de fiets overal kunt komen." Een afgesloten overweg komt nooit terug, betoogt Van Dijk. "Wij maken ons daar druk over omdat het bijdraagt aan de verhokking van Nederland, net als rondwegen en industrieterreinen." In plaats van afsluiten zou ProRail de overwegen beter kunnen beveiligen of zorgen voor een brug of tunnel, meent Van Dijk.

"We leggen in het hele land ondertunneling aan", reageert woordvoerster Mercedes Grootscholten van ProRail. "Nu zijn we bijvoorbeeld bezig in Bilthoven. Als de voetgangers- en fietserstunnel daar volgend jaar klaar is heel Bilthoven overwegvrij." Maar die oplossing kost geld en kan alleen als de overheid meebetaalt, zegt Grootscholten. Het ministerie van infrastructuur en milieu heeft 400 miljoen euro uitgetrokken voor het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen. Gemeenten kunnen nog tot 2028 aanvragen indienen, op voorwaarde dat ze zelf de helft betalen van de veiliger overweg.

Maar voor het Laantje van Alverna was dat geen optie. "Die overweg was levensgevaarlijk", stelt Grootscholten. De gemeente Heemstede stemde in met afsluiting als ProRail een ontsluitingsweg zou aanleggen voor buurtbewoners. Wandelnet en de Fietsersbond stapten naar de rechter om de gemeente te dwingen de overweg open te houden.

Zij stellen dat de overweg door tientallen jaren gebruik tot de openbare weg is gaan behoren. ProRail heeft vorige week de rijplaten tussen de sporen weggehaald en een hek geplaatst. "Niets is onomkeerbaar", zegt Grootscholten. "Maar ons standpunt is: die overweg moet dicht."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden