Wanbetaler makkelijker terug naar verzekeraar

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het wordt voor wanbetalers makkelijker om terug te keren naar hun zorgverzekeraar. Nu kan een wanbetaler alleen weer bij de verzekeraar terecht als de schuld is afbetaald of als een erkende instantie bij de aflossing van de schuld is betrokken. Volgens de nieuwe regels is een terugkeer ook mogelijk wanneer de wanbetaler zelf een regeling treft met de zorgverzekeraar.

Redactie

Dat staat in een wetsvoorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dat maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Schippers wil er met de wet voor zorgen dat wanbetalers snel weer terugkeren naar hun verzekeraar en daar ook de premie betalen.

Vergoeding
Nederland telt op dit moment 315.000 wanbetalers. Dat zijn mensen die 6 maanden of langer geen premie hebben betaald en door hun verzekeraar zijn aangemeld als wanbetaler. De wanbetaler moet maandelijks 160 euro betalen aan het College van Zorgverzekeringen (CVZ), dat weer een vergoeding aan de verzekeraar betaalt omdat die de wanbetaler blijft verzekeren.

In het wetsvoorstel staat ook dat de compensatie van het CVZ afhankelijk wordt van de preventieve inzet van de verzekeraar. Als een verzekeraar dus niet inzet op het voorkomen van wanbetaling, kan dat ervoor zorgen dat er minder geld binnenkomt.

Beste aanpak
Intussen overleggen het ministerie, zorgverzekeraars, gemeenten en schuldhulpverleners over de beste aanpak om wanbetalingen te voorkomen. Ook wordt in de praktijk getest wat de beste aanpak is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden