Wanbeheer en intimidatie: Kabinet grijpt in op Sint-Eustatius

Een school op Sint-Eustatius. De publieke voorzieningen zijn verwaarloosd op het eiland. Beeld Janita Monna

Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties neemt het bestuur van Sint-Eustatius over. Hij grijpt in omdat een 'commissie van wijzen' heeft vastgesteld dat burgers en bedrijven zuchten onder "grove taakverwaarlozing" door het eilandbestuur.

Knops heeft de Tweede Kamer voorgesteld de eilandraad, vergelijkbaar met de een gemeenteraad, te ontbinden. Ook wil hij de waarnemend gezaghebber en de gedeputeerden van het Bovenwindse eiland afzetten. Een regeringscommissaris moet het eiland voorlopig gaan besturen.

Toenmalig minister Ronald Plasterk stelde een commissie van twee wijzen in om de situatie op Sint-Eustatius in kaart te brengen. Die commissie komt nu met een aantal keiharde conclusies over het eilandsbestuur naar buiten. Zo schrijven ze:

"De huidige bestuurlijke situatie kenmerkt zich door wetteloosheid en financieel wanbeheer, maar ook door discriminatie, intimidatie, bedreigingen en beledigingen, willekeur en het nastreven van persoonlijke macht ten koste van de inwoners van Sint-Eustatius."

Verwaarloosd

Aan dat laatste draagt ook de Nederlandse regering schuld, vindt de commissie. Door de stroeve verhoudingen tussen eilandbestuur en Den Haag zijn de voorzieningen op het eiland achterop geraakt. Ook is de administratie op het eiland een puinhoop en ervaren burgers en ondernemers rechtsongelijkheid.

Volgens Knops "zit er, aangezien andere maatregelen het bestuur niet tot inkeer hebben gebracht, maar één ding op: bestuurlijk ingrijpen". De commissie raadt die stap ook aan. De staatssecretaris reist later deze week af naar Sint-Eustatius om het besluit aan de eilanders toe te lichten.

De Raad van State, als belangrijkste adviseur van de regering, kan zich in de maatregel van Knops vinden. Wel adviseren ze dat de staatssecretaris duidelijk maakt wanneer het eiland zichzelf weer kan besturen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden