Walvisvlees alleen nog in trek bij bejaarde Japanners

Japanse belastingbetalers moeten flink bijpassen om de walvisvaart te behoeden voor schipbreuk. Uit onderzoek van het International Fund for Animal Welfare (Ifaw) blijkt dat de Japanse walvisvloot dit seizoen maar 2400 ton walvisvlees zal opleveren, een honderdste van de opbrengst tijdens de hoogtijdagen van de jaren zestig.

De magere vangst heeft niet alleen te maken met de walvisstand, maar ook met een gebrek aan kopers. Elk jaar belandt een deel van het walvisvlees dat de Japanners voor 'wetenschappelijk onderzoek' in de Zuidelijke IJszee vangen in de winkel, maar de Japanse consumenten zijn steeds minder geïnteresseerd. Bijna 90 procent van de Japanners heeft het afgelopen jaar geen walvisvlees aangeschaft en een meerderheid - 54 procent - is onverschillig over de walvisvaart, aldus Ifaw.

Door de teruglopende verkoop springt de overheid bij om de sector te redden. De afgelopen vijf jaar werd steeds een subsidie van 9 à 15 miljoen Amerikaanse dollars vanuit de staatskas verstrekt. In 2011 ging er volgens het rapport nog veel meer geld naar het verbeteren van de walvisvloot, geld dat deels kwam uit het noodhulpfonds voor de tsunami.

Toch lijkt de Japanse regering niet van plan te stoppen met de internationaal uiterst omstreden walvisvaart. Tokio houdt vol dat middels de vangst belangrijk wetenschappelijk onderzoek mogelijk is.

Het vlees - een bijproduct van het wetenschappelijk onderzoek - zou vooral onder bejaarde Japanners populair zijn. De smaak doet hen terugdenken aan de arme naoorlogse jaren, toen walvis een hoofdbron van eiwit was. Bij een demonstratie in Tokio eind vorig jaar van anti-walvisvangstactivisten lieten ook voorstanders zich horen. Het feit dat andere landen Japanners willen voorschrijven wat te eten, zet bij deze nationalisten kwaad bloed.

Op het hoogtepunt van het walvisvangstseizoen woedt ook dit jaar weer een hevige strijd op de Zuidelijke IJszee. Activisten van Sea Shepherd proberen met schepen onder Nederlandse vlag de Japanse walvisvloot te hinderen. Zo zou er geprobeerd zijn een touw in de schroef van een van de walvisvaartboten te verstrikken en hebben boten van Sea Shepherd te dicht bij de Japanse boten gevaren. Dat komt de Nederlandse autoriteiten op een standje te staan van de Japanse minister van landbouw en visserij, Yoshimasa Hayashi.

Hayashi stelt dat de daden van Sea Shepherd 'heel erg gevaarlijk' zijn en spreekt van 'onvergeeflijke acties'. Hij heeft Nederland gevraagd 'praktische maatregelen te nemen' om deze 'sabotage' te voorkomen. Hayashi komt uit Shimonoseki in het zuiden, de thuishaven van de Japanse walvisvloot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden