Walvistrainster en prijsvechter zoeken samen naar een beetje geluk

Filmfestival van Cannes
'De Rouille et d'Os'. Regie: Jacques Audiard.

Marion Cotillard was de koningin van Cannes, donderdag bij de première van de Franse competitiefilm 'De Rouille et d'Os' (internationale titel: 'Rust & Bone'). 's Middags verscheen de Parijse actrice, die een Oscar won voor haar vertolking van Edith Piaf in 'La Môme', al in een fantastische perzikkleurige jurk en citroengele schoenen. Maar het echte klapstuk kwam 's avonds, toen ze met de Franse regisseur Jacques Audiard en haar Belgische tegenspeler Matthias Schoenaerts op de rode loper verscheen, in een zwarte prinsessejurk, en het lange haar zoals in de jaren vijftig in een fantastische suikerspin achterop het hoofd.

In de film speelt Cotillard een orkatrainer die bij een ongeval beide benen verliest, en in een rolstoel terecht komt. Zonder make-up, gehuld in slobberbroek, belt ze de potige uitsmijter die ze kort daarvoor in een nachtclub in Cannes heeft leren kennen. Ali, fenomenaal gespeeld door Matthias Schoenaerts, is met zijn zoontje afgezakt naar Zuid-Frankrijk. Om aan de kost te komen, doet hij mee aan illegale gevechten. Tussen de beauty en de beast ontspint zich een voorzichtige liefdesgeschiedenis.

"Mijn vorige film 'Le Prophète' was heel masculien", aldus de regisseur tijdens de persconferentie in Cannes. "Hij draaide om mannen die opgesloten zaten in de gevangenis. Ik had daardoor grote behoefte aan een liefdesverhaal, aan ruimte en licht." Dat laatste vond Audiard aan de Rivièra, mede ingegeven door Marineland in Antibes, de enige plek in Frankrijk waar orkashows worden gehouden.

Cotillard acteert vrijwel de hele film lang met stompjes van benen, wat er in technisch opzicht buitengewoon knap en geloofwaardig uitziet, maar de grote openbaring is Schoenaerts die door Audiard werd gekozen op basis van zijn optreden in 'Rundskop'.

Hij speelt een man die compleet aan de grond zit, en met zijn zoontje de afvalbakken in de trein langs gaat om aan eten te komen. 'Het is crisistijd' aldus Audiard, 'en dit is een man die dat aan den lijve ondervindt. Hij heeft niets, alleen zijn fysieke kracht, waar hij op terugvalt'. Schoenaerts speelt hem als een bonk energie, een klassieke antiheld, die van het scherm afspat, lonkend naar Hollywood, of misschien - wie weet - een prijs in Cannes.

'A quest for happiness', een zoektocht naar geluk, zo vatte Cotillard de film samen, en dat geldt eigenlijk voor de hele eerste akte van het festival, met de kleine gelukszoekertjes in 'Moonrise Kingdom' en de grote gelukszoekster in 'Paradies Liebe' waarin de Oostenrijkse regisseur Ulrich Seidl op onnavolgbare wijze een vrouw van middelbare leeftijd op vakantie in Kenia volgt, naar zwarte jongens die honderd keer achter elkaar 'Ich liebe dich' zeggen.Belinda van de Graaf

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden