Update

Walvisjacht Japan in Zuidelijke IJszee stilgelegd

De rechters voorafgaand aan de uitspraak over de Japanse walvisjacht Beeld anp
De rechters voorafgaand aan de uitspraak over de Japanse walvisjachtBeeld anp

Japan moet de walvisjacht in de Zuidelijke IJszee voorlopig stilleggen. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) vandaag bepaald.

Het ICJ maakte gehakt van de Japanse rechtvaardiging voor de walvisvaart bij de Zuidpool. Tokio zegt dat de walvisjacht onderzoeksdoeleinden dient, maar volgens het ICJ is er geen wetenschappelijke rechtvaardiging voor het grote aantal dwergvinvissen dat Japan vangt.

De zaak bij het ICJ was aangespannen door Australië, dat denkt dat het wetenschappelijk onderzoek een excuus is om de commerciële jacht vol te houden.

Het vonnis van het hof betekent in ieder geval niet het einde van de Japanse walvisvaart. De Japanners jagen namelijk ook op walvissen in het noorden van de Stille Oceaan.

Japan zegt dat het de voortplanting en de voeding van de walvissen en de invloed van de milieuvervuiling op de dieren bestudeert. Daarvoor geeft het jaarlijks vergunningen af om honderden van de zeezoogdieren te doden. Volgens het Internationaal Gerechtshof (ICJ) staat dat niet in verhouding tot de wetenschappelijke resultaten.

Behoud van natuur
ICJ-president Peter Tomka herinnerde aan het doel van het internationaal verdrag dat de walvissen beschermt: een waardevol stuk natuur behouden voor toekomstige generaties.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden