Walmart verhoogt het laagste loon

Nu grootste private werkgever in VS zijn mensen meer gaat betalen, zullen andere bedrijven volgen

ESTHER BIJLO

Is het een daad van verantwoord ondernemen of welbegrepen eigenbelang? De grootste private werkgever in de VS, winkelketen Walmart, maakte deze week bekend het laagste loon in het bedrijf te verhogen naar 9 dollar per uur. In 2016 gaat het naar 10 dollar per uur. Het federale minimumloon ligt op 7,25 dollar.

Walmart heeft een slechte reputatie als het gaat om rechten van werknemers. Al tientallen jaren is het bedrijf in gevecht met vakbonden. Grote investeerders, zoals de Nederlandse pensioenbeleggers APG en PGGM, hebben het bedrijf op de zwarte lijst staan omdat het de vakbondsrechten van werknemers schendt.

Nu reserveert het supermarktconcern, dat afgelopen kwartaal 5 miljard dollar winst maakte, een miljard dollar voor een loonsverhoging waar 500.000 van de 1,3 miljoen werknemers van zullen profiteren.

Het is geen goede daad om het gebutste imago op te krikken. Het gaat om 'strategische investeringen in onze mensen', lichtte topman Doug McMillon toe, 'om hun binding met Walmart weer aan te wakkeren'. Zodat 'onze klanten een betere winkelbeleving zullen hebben, die kan leiden tot meer verkopen en hogere winsten voor onze aandeelhouders'. Die hadden de afgelopen jaren al niet te klagen, net zomin als McMillon zelf, die vorig jaar 25,6 miljoen dollar binnenhaalde.

De krappere arbeidsmarkt dwingt Walmart nu ietsjes beter te zorgen voor de gewone caissières en vakkenvullers. De werkloosheid in de VS is gedaald naar 5,7 procent, de economie groeit weer gestaag. Dat betekent dat mensen makkelijk weglopen naar andere werkgevers. Andere grote bedrijven, zoals Ikea en Gap, verhoogden al eerder het laagste loon. Een aantal staten en andere overheden heeft het minimumloon ook al opgetrokken tot boven de federale bodem.

De trend komt voort uit de discussie over de groeiende ongelijkheid in de VS. De gemiddelde werknemer ziet al lange tijd, ook voordat de financiële crisis uitbrak, nauwelijks extra dollars in de portemonnee. De lagere en middenklasse raken steeds verder achterop bij de topverdieners. Dat is niet alleen onrechtvaardig, de kloof is zo groot dat het slecht is voor de economische groei, zo blijkt uit verschillende onderzoeken van onder meer denktank Oeso.

Ook nu de Amerikaanse economie weer aardig groeit, stijgen de gemiddelde lonen nog maar mondjesmaat. De Amerikaanse regering vindt dat zeer zorgelijk, zo bleek deze week weer bij de presentatie van het jaarlijkse economisch rapport, opgesteld door Witte-Huiseconomen. De magere salarisstijgingen zijn een groot risico voor de Amerikaanse economie, oordelen de economisch adviseurs.

Nu de grootste private werkgever Walmart de laagste lonen verhoogt, is te verwachten dat meer bedrijven in de detailhandel volgen. Dat geldt ook voor de fastfoodrestaurants waar veel laagopgeleide Amerikanen werken. Volgens de vakbonden is er echter meer nodig voor een 'fatsoenlijk inkomen', zodat laagbetaalden niet overdag en 's avonds hoeven te werken om rond te komen. Die koersen op een minimumloon van 15 dollar per uur.

Ook in andere opzichten willen bonden verbetering van de positie van werknemers. Bedrijven doen te weinig aan scholing en vragen te veel van de flexibiliteit van personeel. Walmart heeft beloofd daar ook wat aan te doen. Het is van plan de roosters zodanig te maken, dat werknemers niet feitelijk 24 uur per etmaal beschikbaar moeten zijn om te kunnen werken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden